Hon varnar föräldrarna – barnen förnedras av andra barn på nätet

På konton i sociala medier hänger barn ut varandra och sprider nakenbilder på andra barn – allt för att förnedra eller skrämma varandra.
Nu har Sophia Walker på Tjejjouren ett budskap till alla föräldrar. 
– Vi vuxna måste trycka på att det här inte är någon lek, säger hon.

Sociala medier används för att utsätta andra barn för förnedring.

Sociala medier används för att utsätta andra barn för förnedring.

Foto: Elsa Brusman

Norrköping2025-05-31 14:00

Sophia Walker är verksam i Tjejjouren Öst, en förening som erbjuder stöd och hjälp till unga tjejer och icke-binära. I sitt arbete möter hon ofta barn och ungdomar i skolor och på fritidsgårdar. Där har hon lagt märke till så kallade exposekonton, som verkar vara ett växande problem.

– Det är barn som hänger ut andra barn. Syftet med exposekonton är att utsätta och förnedra andra, säger Sophia Walker.

Ett exposekonto är ett konto på sociala medier där barn och unga sprider bilder, videos och skvaller om andra. Det handlar ofta om kränkande, förnedrande eller till och med olagligt innehåll. Nakenbilder, skvaller eller videos på misshandel och hot är vanligt. Exposekonton finns främst på Snapchat, men de finns överallt.

Sociala medier används för att utsätta andra barn för förnedring.
Sociala medier används för att utsätta andra barn för förnedring.

Exposekonton startas och drivs av barn och ungdomar. De uppmuntrar andra att skicka in material som de sedan kan publicera.

– Det kan börja med att någon är arg på någon annan. I vissa fall kan det handla om hämndporr. I andra fall vill man bara skada eller skrämma någon, säger Sophia Walker.

Ibland publiceras också personliga uppgifter, som namn på personen som utsätts och personens adress, på kontona. Det här kallas för doxing och är enligt Sophia Walker särskilt oroande. I vissa fall uppmanar den som äger kontot att trakassera eller till och med misshandla personen som hängts ut.

– Målet är att göra personen rädd och utsatt, säger Sophia Walker.

När Sophia träffat elever på skolor blev det tydligt att problemet var mycket större än vad hon först trott.

– Varenda ungdom jag pratade med visste vad ett exposekonto var. Många hade blivit utsatta själva, följde ett konto eller kände någon som blivit uthängd, säger Sophia Walker.

Men många unga pratar inte om det. Det är skamfyllt att bli uthängd och få polisanmäler, dels för att barnen tycker att det är pinsamt, men också för att de inte vet att det faktiskt är olagligt. Därför finns det ett stort mörkertal, menar Sophia Walker.

– Jag tror att en majoritet av barnen är inblandade på något sätt, antingen som följare, som de som skickar materialet eller som offer. De som själva blivit utsatta beskriver det som otroligt skamset och förödmjukande, de vill inte prata om det med någon.

Sophia Walker är engagerad i Tjejjouren.
Sophia Walker är engagerad i Tjejjouren.

För att få tillgång till innehållet på ett konto krävs det ofta att man själv skickar in material eller sprider kontot vidare. Det gör att kontot växer snabbt.

– Många barn följer för att de är rädda att själva bli uthängda. De känner att de måste ha koll. Om deras vänner följer känner de att de också måste göra det. Det blir en ond cirkel, säger Sophia Walker.

Många barn och unga vet inte att det de gör faktiskt är olagligt. Det kan till och med vara olagligt att bara följa ett konto som innehåller till exempel hämndporr eller kränkande bilder.

– Vi vuxna måste trycka på att det här inte är någon lek. Det kan få allvarliga konsekvenser så som ångest, skam, rädsla och i värsta fall självmordstankar.

Sophia menar att det är viktigt att vuxenvärlden, både föräldrar och skolpersonal, får upp ögonen för problemet.

– Våga prata med barnen. Fråga vad de får se och vad de gör på nätet. Informera barnen att dessa konton är olagliga och att det också är olagligt att följa och delta, många barn vet inte det, säger Sophia Walker.

Det kan du göra

Prata med barnen. Våga fråga vad de ser och gör på sociala medier. Känner de till exposekonton?

Sprid kunskap om lagar och konsekvenser. Många barn vet inte att det de gör kan vara olagligt. Informera om vad som är olagligt – och varför.

Polisanmäl vid kränkningar. Att hänga ut någon på nätet kan vara olagligt. Om barn utsätts – anmäl direkt.

Kontakta plattformen. Varje plattform har en policy och de tillåter inte olaglig aktivitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!