Hyresgästen i det privata bostadsföretaget klagade över att hon inte kunde använda delar av sin lägenhet eftersom det stank av urin från grannens katter. Enligt lagen så har en hyresvärd skyldighet att se till att hyresgästerna inte ska bli störda.
Handläggaren Ena Hodzic på Hyresgästföreningen Sydost, konstaterar att vissa störningar kan man få stå ut med som hyresgäst, men det gäller inte stanken av kattkiss.
– Det luktade väldigt illa i lägenheten, säger hon.
Betalar ut ersättning
Enligt Ena Hodzic har hyresvärden varit mycket tillmötesgående och gått med på att åtgärda både kattkissukten och betala ut ersättning för det som kallas "men i nyttjanderätten".
Resultatet blir att hyresgästen – så här långt – slipper betala en månadshyra och att hyresvärden jobbar på att få bort lukten.
Ärendet är dock inte avslutat och hyresvärden jobbar för att också komma överens med den granne som äger katterna.
– Ägaren har blivit varnad och tillsagd att hålla efter sina katter och kastrera dem, säger Ena Hodzic.
Vad som händer med den kattägande hyresgästen är ännu inte klart.
– Hyresvärden försöker få till en lösning som är bra för båda hyresgästerna, säger hon.
Att kattkiss i lägenhet kan orsaka stor skada, eftersom lukten är svår att få bort, är känt hos de flesta fastighetsägare.
För några år sedan fick en kattägande hyresgäst i Norrköpings kommunala bostadsbolag betala 250 000 kronor. Hyresvärden ansåg att hyresgästen och dennes katter hade orsakat sådana skador i två lägenheter att en totalrenovering till en kostnad av en halv miljon krävdes.
Däremot kan en hyresvärd inte förbjuda en hyresgäst att ha djur i lägenheten, även om det görs försök. Det går bara om det finns ett sakligt skäl, som att boendet är ett anpassat boende för allergiker. Allt enligt Hyresgästföreningen.