Den 63-årige spanjoren är bitter på den svenska polisen. Under måndagen, när förhöret med honom fortsatte i Norrköpings tingsrätt, stod det klart att han inte tänker erkänna någon av de stölder som åklagaren påstår att han begått.
– Jag godkänner inget som ni hanterat. Hela beviskedjan är kontaminerad och inte värd någonting. Den polis, som är ansvarig för utredningen, har ljugit under ed och åklagaren har ljugit för spansk domstol för att få mig utlämnad, svarade han under kammaråklagare Henrik Attorps förhör.
Det handlar om inbrott i fem svenska kyrkor och fem hembygdsgårdar mellan 2010 och 2014 och enligt åklagaren handlar det om ”ett angrepp på det svenska kulturarvet”. En av skulpturerna i Tidersrum är daterad till 1300-talet.
Under åklagarens förhör ville 63-åringen inte ens kännas vid sådant som han tidigare erkänt i polisförhör. Bland annat frågade Henrik Attorps om försäljningen av en skulptur till Holland. Den skedde efter att polisen gjort husrannsakan i den tilltalades bostad på Teneriffa. Enligt åklagaren borde 63-åringen åtminstone efter polisens besök ha varit på det klara med att det handlade om stöldgods. Just detta var också något som 63-åringen tidigare medgivit i ett polisförhör.
– Det sade jag för att bli av med polisen. Jag mådde så dåligt då och hade inte sovit på flera veckor, svarade han.
Däremot erkände han att han fotograferat de stulna skulpturerna och att han i några andra fall gjort sig skyldig till häleri utomlands.
Åtalet bygger på en indiciekedja av digitala spår efter den tilltalades dator, mobiltelefon och GPS. Bland annat finns bevis för att han var i södra Sverige när stölden i Tidersrum skedde, det finns också spår efter sökningar på Google och Wikipedia på Tidersrums kyrka.
Större delen av måndagen i Norrköpings tingsrätt ägnades åt stölden i Rönö kyrka på Vikbolandet. Vid den stölden gick tjuven ett steg längre än vid övriga inbrott genom att sätta stearinljus i två pet-flaskor med tändvätska i och tända i vart fall ett av dem. Ljuset verkar dock ha slocknat av sig själv.
– Det skrämde upp oss, kanske mer än stölderna. Vi trodde att han hade blivit avbruten och att han annars hade eldat ner kyrkan. Det kändes som ett hot, att någon ville göra oss illa, sade kyrkoherde Torbjörn Sjöberg under sitt vittnesmål i rätten.
Han berättade också hur Rönö församling påverkats av stölden förra sommaren. Elva träskulpturer bröts loss ur altarskåpet.
– När man ser ett naket altarskåp ger det en chock, eftersom det är ett så stort ingrepp i kyrkobyggnaden och i människors liv. Många har ju upplevt så mycket – både sorg och glädje – i kyrkan, sade han.
Rättegången mot 63-åringen fortsätter på onsdag.