Vi har lämnat allén bakom oss, grindarna öppnas och framför oss ligger det rosa-vita slottet och barockträdgården vid Bråvikens södra strand. Utsikten mot Bråviken är storslagen, men de senaste årens juridiska turer lägger en skugga över egendomen.
Redan innan Anders Sydborg köpte slottet för 21 miljoner kronor 2008 hade han dragit på sig en skatteskuld sedan Skatteverket skrivit upp hans inkomst, eftersom verket ansåg att han hanterat bluffakturor. Skatteverket och Sydborg hade skilda åsikter om detta och skattetvisten handlades i flera instanser och slutade med att han påfördes ett mångmiljonbelopp i inkomstskatt.
Den 29 oktober 2014 försattes Anders Sydborg i konkurs, men själv verkade han inte så bekymrad över det. Han berättade för NT att han hade slutat göra affärer och aldrig hade haft ett bättre liv. Istället för affärer ägnade han sig nu åt healing, uppgav han.
Men den harmoniska bilden sprack när det stod klart att han inte bara hade 13,2 miljoner kronor i skattskulder. Av konkursbouppteckningen, som blev klar i december, framgick det att skulderna var betydligt högre – 33,3 miljoner kronor. Banken, Länsförsäkringar Hypotek, stod som särskild förmånstagare med en pant om drygt 20 miljoner kronor.
– Det betyder att banken kommer att få betalt först. Det övriga överskottet kommer Skatteverket till del, säger Hanna Vikström, som är ombud för konkursförvaltaren Henrik Stenberg.
Kanske berodde slottsherrens lättsamma inställning på att han trodde att han skulle få behålla slottet, som bodelats över till den tidigare hustrun Sanna Sydborg. Hon skulle sedan i sin tur i maj 2012 ha överlåtit slottet till aktiebolaget Vikbolands Fastighets AB, som skulle få tillträde till slottet efter tre år.
– Vår utredning visar att det var ett skenavtal, som träffades för att undandra slottet och fastigheten från staten, säger konkursförvaltaren Henrik Stenberg.
Domstolarna har valt att gå på konkursförvaltarens linje och konkursboet återvann slottet, vilket innebär att det nu tillhör konkursboet och nu anlitat en mäklare för att sälja fastigheten. Utgångspriset är 40 miljoner kronor och då ingår parken om 14 hektar, som omgärdas av ängar och åkrar med utsikt över Bråviken. Den sammanlagda boarean i slottet, de två flyglarna och kuskbostaden är 1 164 kvadratmeter.
Den 12 december åkte konkursförvaltaren tillsammans med Kronofogden och polisen och omhändertog slottet. Då bodde det två familjer i flygelbyggnaderna.
– Kronofogden meddelade då de som bodde där att de var tvungna att flytta från fastigheten. 12 januari sattes som sista avflyttningsdatum, säger Henrik Stenberg.
Beslutet överklagades av de boende och Vikbolands Fastighets AB beslutet, men de fick avslag i alla instanser. Det slutade med att de boende till slut, under hot om avhysning, flyttade från fastigheten den 26 mars.
Det innebär att slottet och övriga byggnader nu står tomma och att spekulanter i lugn och ro kan ströva runt på fastigheten och insupa atmosfären.
– Det finns flera seriösa spekulanter, säger Henrik Stenberg.
Men än är inte alla juridiska processer avslutade. Bolaget Vikbolands fastighets AB har väckt talan om bättre rätt.
– Det har vi förstås bestridit. Det saknar helt grund, men processen pågår.
Anders Sydborg har en helt annan bild än konkursförvaltaren.
– Förra fredagen kom en dom från Norrköpings tingsrätt som visar att konkursförvaltaren har rundat lagen för att komma åt lagfarten till slottet. Han ägnar sig åt olagligheter och fyra till fem personer har anmält honom till Advokatsamfundet, säger Anders Sydborg.
Hanna Vikström anser att Sydborg tolkat tingsrättens beslut helt fel.
– Det är en ren formalitet. Tingsrätten har fattat det här beslutet med hänsyn till att bolaget Vikbolands Fastighets AB väckt talan om bättre rätt. Det har inget med äganderätten till slottet att göra, säger hon.
Hon bekräftar också att det finns ett disciplinärende hos Advokatsamfundet, där Henrik Stenberg anmälts av Sydborgsidan och Stenberg/Vikström anmält Sydborgs advokat Jan Lindén, ADN Law Advokatfirma.