Man kan snöa in på många olika saker. Golf, trav, padel eller surdegsbröd.
28-årige Petter Ljunggren är den typen. När han blir intresserad av något går han all in. Som till exempel när han fick upp ögonen för att blanda coola drinkar för några år sedan.
– Då gick jag från att inte dricka alkohol alls till att ha en bar med 100 olika flaskor hemma, skrattar han.
Den nya hobbyn är mer udda än så: att tillverka praliner.
100 flaskor med olika spritsorter handlar det dock inte om den här gången. Däremot har Norrköpingsgrabben lagt ner runt 30 000 kronor – bara på utrustning.
En speciell chokladsmältare för att hålla rätt temperatur, en så kallad conch för släta nötkrämer, en spreygun och en airbrush med tillhörande kompressor för att måla formar och en Alpha magic temper för kakaosmöret är ett måste för en riktig pralinnörd.
Som sagt, Petter går all in.
NT knackade på i köket hemma i Smedby. Där har småbarnspappan fullt upp med dottern, hunden – och att baka.
Vi träffas på kontorstid. Men vanligtvis gör han sina praliner när tiden finns, alltså när barnen har lagt sig.
– Jag brukar stå här från 21 till kanske 02.30. En pralin tar tre dagar att göra eftersom den måste göras i olika steg och faser, säger han.
Han säljer dem i liten skala och siktar på att göra drygt 1 000 även till den kommande julen, precis som han gjorde i fjol.
Utanför köksfönstret är det full sommar. Trots det är det nu som Petter Ljunggren planerar julens praliner för fullt.
Att göra 1 000 praliner tar bara en vecka. Det är inte därför starten sker redan nu. Anledningen är för att testa hållbarheten på pralinerna.
– När jag tillverkar nya smaker smakar jag av dem varje vecka för att se hur lång tid det tar innan de blir dåliga. En pralin ska klara 50 dagar, då är jag nöjd. Om de inte gör det måste jag ändra i recepten för fyllningen för att öka hållbarheten, säger Petter Ljunggren.
Vilken pralin är du mest nöjd med?
– En som jag gjorde för ett år sedan, med whiskykola i toppen och ett crunchigt lager med krossade jordnötter och karamellchoklad i botten. Skalet är gjord av vit choklad.
Vad är tjusningen med det här?
– Att det finns så många smådetaljer att nörda ner sig i. Jag är en perfektionist. Jag gillar att kunna kombinera kreativitet med tekniska prylar. Det är kul att hela tiden hitta nya saker att förbättra.