Musikhjälpen går till klimatutsatta

När P3:s Musikhjälpen landar på Stora torget i Linköping är det klimatförändringarna som står i fokus.

Klimatexperten Björn-Ola Linnér på LiU. Barnen Emil och Saga har följt med in i växthuset. (arkivbild)

Klimatexperten Björn-Ola Linnér på LiU. Barnen Emil och Saga har följt med in i växthuset. (arkivbild)

Foto: Pierre Alexandersson

Norrköping2015-10-06 15:45

”Ingen ska behöva fly från klimatet” blir temat när Musik­hjälpen startar sin insamling från glasburen på Stora­ torget i Linköping 13 december. Under åtta dagar ska programledarna (som än så länge är hemliga), en massa­ gästartister och radiolyssnarna hjälpas åt att samla in pengar för att lindra effekterna av de globala klimatförändringarna.

Radiohjälpen står för själva­ insamlingen, men i kulisserna finns också Björn-Ola Linnér, professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet.

– Jag fanns med och bollade den här idén tidigt, och har hjälpt till med det naturvetenskapliga underlaget, säger han.

Över 100 miljoner människor runt om i världen har de senaste fem åren tvingats fly på grund av katastrofer kopplade till klimatet, och det ser inte ljusare ut framöver.

– Det blir ännu värre, helt klart. Samtidigt finns det än så länge inte så många rena klimatflyktingar, eftersom det ofta finns flera orsaker till att människor tvingas fly. Syrien har till exempel drabbats av en långvarig torka, och det tillsammans med kriget har gjort situationen ohållbar för många. Östaterna i Stilla havet och Karibien är däremot exempel på platser där man förbereder sig på att flytta eftersom öarna är så låglänta att de så småningom kommer att hamna under vatten, säger Björn-Ola Linnér.

Klimatfrågor dras med problemet att det ofta är svårt att få igång människors engagemang för dem. Avståndet mellan bilavgaserna vi släpper ut och en översvämning på andra sidan jorden blir för stort och för diffust. Från Musikhjälpens sida har man därför varit noggrann med att visa hur pengarna kan hjälpa. 50 kronor räcker till att bygga en toalett som klarar översvämningar, medan 100 kronor är nog för att utbilda en östafrikansk bonde­familj i hur man på nytt kan få skördar från uttorkade åkrar.

– Klimatproblemen blir ofta så abstrakta, därför är det bra att man konkret visar vad pengarna kan åstadkomma, säger Björn-Ola Linnér.

Han tycker också om att programmet vänder sig till yngre lyssnare.

– Vi brukar internt säga att vi som arbetar med de här frågorna har lätt för att nå P1-lyssnarna, men här är ju målgruppen en annan. Det är roligt.

I slutet av november startar FN:s klimatkonferens i Paris,­ och även om läget är dystert så tycker Björn-Ola Linnér att det finns tecken på en ljusning.

– Så här långt har över 140 länder redovisat vilka åtgärder de kan tänka sig att genomföra. Om alla lever upp till det de sagt så stannar den globala uppvärmningen på 2,7 grader, jämfört med förindustriella nivåer, och det är första gången på många år som prognoserna visar på under tre grader. Om vi bara fortsätter som nu så räknar man med att temperaturen stiger med 4,5 grader.

Musikhjälpen 2015 i Linköping

Samlar in pengar på Stora torget i Linköping 13–20 december.

Direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play.

Arrangeras av Sveriges radio, SVT och Radiohjälpen.

Årets programledare presenteras senare i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om