I årsskiftet 2014/2015 började bygg- och miljökontoret utreda vilka olika typer av verksamheter som fanns på Bråvallaområdet.
Då framkom det att trafiksäkerhetsföretaget Autoliv Electronics AB hyr en del av de före detta av landningsbanorna av kommunen och att man där utför tester av de säkerhetssystem för bilar som företaget utvecklar. Dessutom använder företaget området när man demonstrerar sina system för kunder och samarbetspartners.
Verksamheten som åtalet handlar om ska ha pågått från den 1 januari 2014 till den 17 februari 2015 utan att någon anmälan till tillsynsmyndigheten, det vill säga bygg- och miljökontoret, hade gjorts. Därför gjordes en åtalsanmälan till åklagarmyndigheten.
– Vi har en skyldighet att göra en åtalsanmälan om den här typen av anmälningspliktig verksamhet inte gjort en anmälan. Det måste vi alltid göra annars gör vi oss skyldiga till tjänstefel. Men det är inte vi som avgör om åtal ska väckas, utan det är åklagaren som fattar beslut om det, säger Veronica Cederlund, chef för hälsoskydd i Norrköpings kommun.
Kommunen påtalade att testkörningen av bilar borde ha anmälts enligt miljöbalken och att verksamheten ska betraktas som permanent. Det aktuella området ligger dessutom i en skyddszon kring Glan, där kommunen hämtar dricksvatten.
– När det gäller motorverksamhet i området måste de bland annat ha rutiner för hur man ska agera vid ett eventuellt läckage av bränsle eller kemikalier, säger Veronica Cederlund.
Åklagaren skriver i stämningsansökan att bolaget inte har gjort vad som krävs för att förebygga brottsligheten. Dessutom har brottet begåtts av en person i ledande ställning som haft ett särskilt ansvar för tillsyn eller kontroll i verksamheten. Därför vill åklagaren att bolaget ska betala en företagsbot om 50 000 kronor.
I polisförhör med företrädare för Autoliv framgår det att företaget anmälde verksamheten till tillsynsmyndigheten direkt när bygg- och miljökontoret meddelade att företaget skulle anmäla verksamheten. Företaget påpekar också att det inte hade förekommit någon diskussion om att någon anmälan om miljöfarlig verksamhet skulle göras när man skrev på hyresavtalet med kommunen.
Autolivs juridiska ombud sade också i förhör att företaget är förvånat över hur kommunen har valt att hantera ärendet och ställer sig oförstående till att det kan leda till åtal. Företaget bestrider ansvar och anser att det är kommunen som är ytterst ansvarig för de verksamheter som finns på Bråvallaområdet.
Vi har utan resultat sökt Autolivs juridiska ombud för en kommentar om åtalet.