Plötsligt händer det – klassisk villa till salu

Det händer inte ofta men nu är en av de klassiska Nordenvillorna ute till försäljning och hajpen bland Hemnet-knarkare och på sociala medier är stor. "Det har verkligen varit ett jättestort intresse", säger mäklaren Gustav Ekström.

Fönstersättningen är noga genomtänkt med hörnfönster i nästan varje rum.

Fönstersättningen är noga genomtänkt med hörnfönster i nästan varje rum.

Foto: Bo Lundvall & Son

Norrköping2023-05-06 10:45

Nordenvillorna byggdes som en del av den stora utställningen NU 64, då Norrköping skulle marknadsföras som Framtidsstaden och putsa sitt lite skamfilade rykte i spåren av textilkrisen. Nästan en halv miljon människor besökte Norrköping, då Sveriges fjärde största stad, under några sommarveckor 1964 för att ta del av utställningen och alla kringarrangemang på Himmelstalundsfältet med de nybyggda Mässhallarna som bas.

Som en del i utställningen hade också sex framstående nordiska arkitekter fått fria händer att rita varsitt exempel på framtidens boende – och villorna på Nordengatan, som marknadsfördes som "Nordisk villaparad", är i dag det kanske mest påtagliga spåret efter satsningen på NU 64. Exklusiva och, åtminstone när de byggdes, smått futuristiska i sin utformning. De är sällan till salu på den öppna marknaden, men nu finns den största av dem ute till försäljning. Prislappen 10 900 000 kronor eller högstbjudande.

undefined
Den öppna planlösningen var ovanlig på 60-talet men den präglar villan på Nordengatan.
undefined
"Det känns väldigt häftigt att när man har ett hus med en arkitektur och inredning från 60-talet så är intresset så här stort", säger mäklaren Gustav Ekström.

– Det är otroligt roligt att förmedla mer unika fastigheter som den här. Det jag framförallt fastnade för här är att allt faktiskt är original. Man kan vara lite orolig när man kommer in i ett sådant här hus – att någon har gjort stora förändringar i en negativ aspekt. Det har ändå varit mycket tanke och planering när man ritat och byggt ett sådant här hus, säger mäklaren Gustav Ekström på den Södertäljebaserade mäklarbyrån Bo Sundvall & Son.

– VI har mycket uppdrag i hela Mälardalen och har haft flera objekt i Norrköping, säger han.

undefined
"Vår planlösning vill gynna en livsstil där bestyren delas av alla i familjen och inte utgör en börda av trista plikter för husmor." Så skrev arkitkten Sven Silow i utställningskatalogen Nordisk Villaparad 1964. Onekligen före sin tid.
undefined
Fönstersättningen är noga genomtänkt med hörnfönster i nästan varje rum.

Villan på Nordengatan 19 är ritad av den erkände arkitekten Sven Silow och är en enplansvilla med källare och en totalyta på 336 kvadratmeter. Boytan är 173 kvadratmeter fördelat på åtta rum och kök. Alla garderober och skrivbord/arbetsytor är platsbyggda, även en del sittytor i det generöst tilltagna vardagsrummet. I källaren finns en stor gillestuga och en egen bar. Trots att det är byggt och ritat på tidigt 60-tal är det en öppen planlösning mellan till exempel kök och vardagsrum. Sven Silow själv beskrev det så här i utställningskatalogen från 1964:

"Vår planlösning vill gynna en livsstil där bestyren delas av alla i familjen och inte utgör en börda av trista plikter för husmor."

Onekligen en tanke som var före sin tid.

– Planlösningen är verkligen precis så som man bygger i dag, så på så sätt var det verkligen ett framtidens boende man tänkte sig. Fönstersättningen är också väldigt speciell. Du har hörnfönster i nästan alla rum så man utnyttjar verkligen ljuset, säger Gustav Ekström.

undefined
Hörnfönstren gör att ljuset tas till vara på mesta möjliga sätt.
undefined
Förutom en boyta på 173 kvadratmeter, fördelat på åtta rum och kök finns också en tomt nästan 1500 kvadratmeter. "Det är otroligt roligt att förmedla fastigheter som den här som mer unika", säger mäklaren Gustav Ekström.

För alla som dammsuger internet på spektakulära boenden och som har Hemnet som startsida har annonsen om Nordenvillan redan gett eko i den digitala världen.

– Intresset har verkligen varit jättestort och det känns väldigt roligt. Det är så klart en högre prisnivå än en vanlig villa i samma område så det gäller att hitta rätt. Det känns ändå som det finns förutsättningar att hitta köpare som kommer att uppskatta huset och bevara det.

– Vi vet också att det finns folk som gått och väntat på att något av de här husen ska komma ut till försäljning. Det känns väldigt häftigt att när man har ett hus med en arkitektur och inredning från 60-talet, så är intresset så här stort, säger Gustav Ekström.

Visning av villan på Nordengatan är 14 maj.

undefined
I källarplan finns en stor gillestuga och en egen bar.
undefined
Furu, furu och åter furu. Det är en förutsättning att man gillar slätspåntad furupanel om man ska ta över villan på Nordengatan.
Villan på Nordengatan är en av de sex stycken som byggdes till den stora utställningen NU 64 för att ge exempel på framtidens boende. Nu till salu för 10, 9 miljoner kronor.
Villan på Nordengatan är en av de sex stycken som byggdes till den stora utställningen NU 64 för att ge exempel på framtidens boende. Nu till salu för 10, 9 miljoner kronor.
Arkitekt Sven Silow

Sven Silow (1918-2001) var professor i arkitektur vid Kungliga Tekniska Högskolan. Även gästprofessor på Princeton University i USA.

Förutom villan på Nordengatan har Sven Silow bland mycket annat ritat svenska ambassaden i Madrid, Hotell Sheraton i Stockholm, Essingeledens broar och var också en av de ansvariga för ombyggnaden av Rosenbad till regeringskansli.

Han var också formgivare till flera av LM Ericssons telefoner, bland annat den klassiska Dialog som fanns i de flesta svenska hem.

Karta: Nordengatan 19
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!