Videon är inte längre tillgänglig
Mobilspelet Pokémon Go har nått en väldig publik under kort tid. Spelet, som funnits tillgängligt i Sverige i omkring en vecka, går ut på att gå runt i städer för att hitta och fånga Pokémons i spelets virtuella värld. Dessutom finns så kallade gym på vissa fasta platser, där man tävlar mot varandra eller tränar sina Pokémon. Ett sådant gym är placerat vid brandstationen i Norrköping, något som lockat till sig många spelare.
– Det är ofta folk här, och att stå eller gå förbi är inget problem då man ju snabbt kan flytta på sig. Det som är problematiskt för oss är när man kör upp sin bil framför våra portar som vi har för utryckningar. Då kan det finnas risk för att det blir förseningar i utryckningen, säger Jonas Holmgren, biträdande produktionschef vid Räddningstjänsten Östra Götaland.
Ställer sig nära
Han berättar att vissa personer har ställt sina bilar mycket nära utryckningsportarna för att spela. Än så länge har det dock inte hänt att någon stått på platsen vid ett skarpt läge. Och stämningen när personalen fått säga till personer att flytta sina bilar har alltid varit god, enligt Jonas Holmgren.
– Det är ett jämt flöde med folk som ställer sig här varje dag som vi fått säga till. Alla har varit mycket trevliga och verkar superengagerade i sitt Pokémonspelande. Ibland har de också sagt ”men vi spelar ju Pokémon” när vi säger till, men det hjälps ju inte riktigt, säger Jonas Holmgren.
Behöver vara medveten
– Sen tror jag även att alla här är fascinerade över hur fort det har kommit och vilket genomslag spelet har haft. Vi känner heller inte till att det har varit några olyckor kopplade till spelandet ännu heller, berättar han vidare.
Räddningstjänstens ambition är alltid att vara på plats så fort som möjligt när något händer, och då är det viktigt att inte ha onödiga störningsmoment på vägen. Holmgren tar även upp andra hypotetiska fall där ouppmärksamheten när man spelar och parkerar bilar kan ställa till det. Exempelvis att parkera bilen på ställen där ambulans kan behöva komma fram.
– Man behöver vara medveten så att man inte låser upp serviceresurser som polis, ambulans och räddningstjänst. Vi finns ju till för att hjälpa till så fort som det bara går, säger Jonas Holmgren.