30 000 ton aska med radioaktivt cesium-137 ska snart börja forslas bort från anläggningen som ligger norr om Härnösand. Där har cesium-137 läckt ut i många år.
– Då vi startade anläggningen hade vi kontakt med Länsstyrelsen och fick tillstånd enligt Miljöbalken att ta emot aska. Då var riktlinjerna högre. Efter det att riktvärderna ändrats är läckaget högre än vad som nu är tillåtet, säger Johan Rydberg, marknadschef på Econova i Norrköping.
Anläggningen utanför Härnösand är speciell då området drabbades av mycket radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan på 1980-talet då ett kärnkraftsverk havererade. Econovas anläggning var då återvinningsanläggning som tog emot restprodukter från massaindustrin. Efter olyckan innehåller skogen och askan radioaktivitet.
– Det är till följd av Tjernobylolyckan som skogen kontaminerats av radioaktivitet. Nu för vi dialog med olika deponier för att kunna avsätta askan. Det är en utmaning att på så kort tid hitta avsättning för all aska men vi ska lösa det, säger Johan Rydberg.
Länsstyrelsen måste godkänna deponierna. För tillfället har företaget lämnat in ett egenkontrollprogram till Länsstyrelsen. Godkänns det kan arbetet påbörjas efter cirka två veckor.
Är det här ett vanligt problem för er?
– Vi har inte den här typen av läckage på någon annan av våra 27 anläggningar, säger Johan Ryd.
Varför har det tagit så lång tid att åtgärda detta?
– Det är en bild vi inte delar. Jag känner till ett viteskrav på två månader, det vill säga 700 000 kronor. Det har vi överklagat, säger Johan Ryd.