Rektorn på Mosstorpskolan svarar – efter hård kritik

Två dagar innan inrymningen fick rektorn veta att det finns en hotbild mot en elev. Mosstorpskolan har också vid två tillfällen tidigare i år haft elever som burit kniv och agerat hotfullt. "Vi har agerat som vi ska, i linje med våra riktlinjer", säger rektor Carita Johansson.

Carita Johansson bemöter kritiken från vårdnadshavare i en intervju med NT:s reporter Alva Nilsson.

Carita Johansson bemöter kritiken från vårdnadshavare i en intervju med NT:s reporter Alva Nilsson.

Foto: Hedvig Nittve

Norrköping2024-09-09 18:00

På parkeringen utanför Mosstorpskolan möter NT en orolig pappa. Skolan hans barn går på har inrymts efter att en elev betett sig hotfullt. Pappan visar en video där en pojke uttrycker hot om att han ska komma till skolan och skada en annan elev. Videon skickades bara två dagar innan utryckningen till Skärblacka.

– Det är sinnessjukt att det ska gå så långt, säger pappan, vilket vi återgett i en tidigare intervju.

Skolan har det senaste året fått stark kritik från Skolinspektionen efter en tillsyn i höstas. Kritiken kommer även från föräldrar, som menar att ledningen inte agerat tillräckligt vid hot mot lärare och elever. Det senaste exemplet är pappan som två dagar före inrymningen visade videon för rektorn i hopp om att åtgärder skulle sättas in. Pappan tycker att det är anmärkningsvärt att skolan inte reagerade starkare på videon.

Vi har suttit ned med rektor Carita Johansson för att reda ut varför onsdagens händelse inte förutsågs.

– Pappan kom hit och ville visa mig den här videon. Så ja, jag har sett den. Jag vill också framföra att skolan ansvarar för det som sker under skoltid, inte under fritiden. Jag försäkrade mig om att hotet var polisanmält, vilket det var enligt pappan, säger Carita Johansson.

I videon säger pojken: ”Jag kommer imorgon till skolan, så du kan lika gärna hålla käften och vänta tills då, din jävla slyna. Då kommer du ha en fucking kniv sittandes i huvudet. Då kommer du inte skratta lika mycket”.

Båda eleverna går på skolan och i videon nämner pojken att han ska komma till skolan. Det låter som att det ändå rör skolan, även om videon skickades på fritiden. Är det inte värt att reagera starkare på det då?

– Jag kan inte kommentera individärenden, och jag försäkrade mig om att det var polisanmält. Det är klart att vi agerar på situationer som innefattar skolan, och i det här fallet har vi agerat som vi ska enligt våra riktlinjer, säger Carita Johansson.

undefined
”Det blev väldigt rörigt i klassrummet. Vissa var rädda och andra trodde det var ett skämt”, sade Amanda Cornefelt till NT om inrymningen i onsdags.

Vi frågar rektorn om vilka åtgärder som faktiskt gjordes efter att eleven skickade videon, men hon hänvisar till att det är ett individärende och att sekretess råder. Hon kan, förklarar hon, därför inte kommentera ingående exakt hur skolan agerat.

Föräldrar har inte informerats om hotet och ovetandes skickat sina barn till skolan. Hur ska man som förälder känna sig trygg med att ens barn går på Mosstorpskolan efter det här?

– Man får vara trygg i att vi följer de rutiner och riktlinjer som finns i samarbete med polis och socialtjänst. Tillsammans jobbar vi ihop för att agera. Vi har gjort förebyggande åtgärder, vilket jag tycker att vi visade prov på under inrymningen i onsdags.

Eleven som skickade videon gick, enligt Carita Johansson, inte i skolan under torsdagen och fredagen.

undefined
Polisen har enligt Carita Johansson berömt skolan för sitt snabba agerande vid händelsen i onsdags. Rektorn berömmer i sin tur eleverna och lärarna.

Det är inte första gången som en elev hotat att ta till våld med kniv mot människor på skolan. Vi har tagit del av ett 20-tal tillbud mot Mosstorpskolan som berättar att det hänt två gånger tidigare i år.

Den 16 januari tog en elev med en kniv hemifrån för att hota två andra elever. Veckan därefter hände det igen. Då tog en elev en kniv från matsalen för att hota två andra elever. När en lärare ingrep hotade eleven med att någon gång sätta en kniv i ryggen på läraren.

Efter den första incidenten i år gjorde ni riskanalyser och utredningar, men vad leder det till för konkreta åtgärder? 

– Om en elev begår en våldshandling gör vi en riskanalys på eleven där man i arbetslag får diskutera och agera. Det kan handla om att man inte får undervisa den eleven själv, eller att eleven sätts i en speciell undervisningsgrupp eller att de undervisas på annan plats. Sedan utvärderar vi riskanalyserna och följer upp dem varje vecka. Det kan gå åt det ena eller det andra hållet för eleven, och därför behöver vi följa upp och uppdatera, säger Carita Johansson.

Enligt rektorn har det gjorts riskanalyser på de elever som begått våldshandlingar tidigare i år. Om det rör sig om samma elev under de tre tillfällena vill hon inte gå in på, men hon säger att arbetet med riskanalyser har gett positiva resultat på individnivå.

I flera av tillbuden berättar utsatta lärare om hur de har blivit kallade "jävla arab" och "hora". Lärare har också fått kommentarer som ”jag ska slå ihjäl dig” och ”gå och häng dig själv" eller uppmanats att "gå till graven", enligt tillbudsrapporterna. Lärare har också, enligt tillbudsrapporterna, blivit slagna, rivna och spottade på.

undefined
I höstas listade Skolinspektionen 26 punkter som måste åtgärdas och kritiken mot bristerna som fanns i skolans verksamhet var hård.

Under hösten förra året fick högstadiet på Mosstorpskolan svidande kritik av Skolinspektionen som konstaterade allvarliga och omfattande brister i flera centrala delar av verksamheten.

– Om vi tittar på tillsynen som Skolinspektionen gjorde i höstas är det klart att det finns brister. Vi jobbar just nu med att åtgärda de bristerna, men det är en process som tar tid, säger Carita Johansson.

En av punkterna handlade om passivitet bland skolpersonalen, där inte alla reagerar och agerar exempelvis på kränkande behandling eller när elever vid upprepade tillfällen stör ordningen. Carita Johansson tillträdde som rektor vid årsskiftet för att få till en stabil ledning på skolan.

Vad gjorde ni förra terminen för att kränkningarna skulle minska?

– Vi har startat ett arbete efter Skolinspektionens punkter, som var tydliga med att vi inte följt rutiner och riktlinjer ordentligt. Det är viktigt att kränkningsanmälningar och tillbudsanmälningar görs.

Efter Skolinspektionens tillsyn av Mosstorpskolan intervjuade vi i februari Carita Johansson. Hon sa då att hon ville anställa 12–13 behöriga lärare på skolan. Antalet behöriga lärare har ökat under året, det har anställts åtta färdigutbildade lärare och tre som har en del av utbildningen kvar. Under våren har Mosstorpskolan, som utlovat från utbildningsdirektör Jonas Eriksson, fått mer stöd av kommunen.

– Jag känner att jag har fått tillräckligt med stöd. I våras bad jag om att få en utvecklingslärare, som har varit här en dag i veckan under vårterminen för att jobba med god undervisning, lektionsstruktur och ordning. Från och med höstterminen har vi två utvecklingslärare. Vi har också fått en ny biträdande rektor, säger Carita Johansson.

undefined
Carita Johansson ser allvarligt på det som inträffade på Mosstorpskolan. "Ingen kom till skada, men elever kan ha upplevt inrymningen som traumatisk", säger hon.

Att höstterminen inleddes med en inrymning har skakat om både elever och föräldrar.

Vi har pratat med en mamma som vill flytta sitt barn efter incidenten, vad säger du om det?

– Jag kan inte svara för någon annan, men jag kan försäkra mig om att skolan är en trygg plats att vara på.

Är ni förberedda om det här händer igen?

– Det skulle jag verkligen säga att vi är, det visade inte minst insatsen i onsdags. Tyvärr kan jag aldrig utesluta att det händer igen, det händer saker överallt hela tiden. Men om vi följer de rutiner och riktlinjer som finns, i ett system som är välbyggt, så ska vi känna oss trygga. Jag känner mig trygg varje dag när jag går hit.

I dagsläget finns det inga planer på att ta in väktare till skolan.

– Just nu bedömer varken polis, kommunen eller socialtjänst att det behovet finns. Jag upplever ett lugn i den bedömningen och litar på den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!