Videon är inte längre tillgänglig
Det säger Håkan Wettergren, tf rektor för Komvux och lärlingsutbildningarna på Nyströmska skolan.
Men samtidigt säger han att man måste vara klar över att byggbranschen är förhållandevis riskfylld.
– Riskerna för arbetsskador är svåra att skydda sig emot fullt ut då eleven kan alternera mellan olika byggarbetsplatser, hantera verktyg och maskiner samt befinna sig på tak, stegar eller byggnadsställningar.
Han berättar att skolan har ett ansvar för att eleven kommer till en bra praktikplats, men uppfattade att ED Bygg som en säker arbetsplats. Detta eftersom företaget är ISO 9000- och 14000-certifierade och ett av de större byggbolagen i Norrköping.
– Vid den tiden (mars 2015) fanns heller inga signaler om något annat. Praktikplatsen har dock alltid ansvar för säkerheten på sin arbetsplats, säger Håkan Wettergren.
Har Nyströmska skolan kontrollerat att ED Bygg följt det avtal som träffades mellan skolan och bolaget den 20 mars 2015?
– Yrkeslärarens arbetsuppgift är att på olika sätt fortlöpande tillse att praktikplatsen fungerar för eleven. Yrkesläraren och eleven har inte samma syn på hur väl kontrollen fungerat. Eleven har haft synpunkter på praktikplatsen vilket ledde till att yrkesläraren, ED-bygg och eleven haft möte om utbildningens innehåll och inriktning. Men det var strax före olyckan.
Varför har inte praktikanten haft handledare under hela sin praktikperiod?
– Eleven bytte arbetsplats efter någon månad varvid den ursprungliga handledaren inte följde med. Yrkesläraren och ED-bygg kom då överens om en ny handledare på den nya arbetsplatsen.
Varför har skolan inte utfört regelbunden uppföljning av elevens verksamhet och arbetsplatsen?
– Juris Keinus och byggläraren har inte samma uppfattning om det. Byggläraren anser att han har skött kontakten med arbetsplatsen.
Men Juris Keinus säger att han inte besökt praktikplatsen en enda gång?
– Det är inte den uppgiften som läraren lämnat till mig. Men om inte praktikanten är nöjd är det förstås inte bra.
Har ni varit tillräckligt lyhörda?
– Vi har gjort så gott vi kan. Det som kan ha komplicerat saken är att Juris Keinus periodvis varit anställd på ED Bygg och sedan växlat till att vara praktikant. Det kan ha gjort hans roll på arbetsplatsen något oklar för omgivningen.
Varför är inte skolan godkänd av Byggindustrins Yrkesnämnd?
– När vi fick förfrågan om vuxenlärling under våren 2015 följde vi samma koncept som vi använt på gymnasieskolan vad gäller karaktärsämnena. Skolan observerade då inte Byggindustrins Yrkesnämnds önskan att skolan registrerade sig hos dem när vi utbildar vuxenelever.
Enligt resultatet av Arbetsmiljöverkets inspektion den 2 mars i år har ni inte kunnat redovisa ”dokumenterade rutiner som säkerställer en relevant bedömning av lärlingsföretagets förmåga att skapa en säker arbetsmiljö”. Varför?
– I vårt lärlingsavtal som skola, praktikplats och elev skriver under finns en paragraf som handlar om praktikplatsens arbetsmiljöansvar. Yrkesläraren går igenom avtalet med parterna innan avtalet skrivs under. Avtalet är i sig tillräckligt, men Arbetsmiljöverket önskar en särskild blankett som mera formaliserar hur lärare och arbetsgivare tillsammans ska gå igenom arbetsmiljökraven. Dokumentet ska tas fram under mars månad.
Vad gör in för att kompensera den svårt skadade praktikanten?
– Alla elever på Nyströmska skolan är skyddade av en försäkring som Söderköpings kommun tecknar. I den finns ekonomisk kompensation för eventuell skada som eleven kan drabbas av.