Det var för ett år sedan som Norrköpingsbon Mats Filipsson lämnade in sin treåriga katt Sol till Norsholms djursjukhus för att ta bort en tand som växte för fort. Enligt veterinären skulle det vara en lätt procedur.
Men samma dag ringde veterinären och sa att han hade dåliga nyheter.
– Jag minns samtalet som om det var i går. Han sa att Sol var död. Jag hamnade i chocktillstånd och skrek tillbaka, jag undrade hur det här kunde ske, säger Mats.
Sol hade dött på operationsbordet. Dödsfallet berodde på en miss gällande kontroll av narkostrycket. Den stängda ventilen gjorde att narkosblandad luft fyllde lungorna och att katten inte kunde andas ut den. Till slut brast lungorna.
– Helt fruktansvärt, han sprängdes inifrån. Så här får det ju inte gå till. Det var två rutinerade djurskötare som skötte maskinen, säger Mats.
Efter Sols död valde Mats att anmäla händelsen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, som efter en utredning har beslutat att ge en av djurskötarna en disciplinpåföljd i form av en erinran.
Mats Filipsson ska överklaga beslutet – han tycker de ansvariga kommer för lätt undan.
– Ansvarsnämnden ska ju skydda oss djurägare. Det känns som om de inte vågar göra något. En erinran är ju ingenting, ett ekonomiskt straff är det enda sättet att tvinga fram förbättringar i deras rutiner, säger Mats.
Anna Hjälmdahl Trygg, verksamhetschef på Anicura i Östergötland, beklagar det inträffade.
– Vi tycker det här är jättetråkigt. Alla i personalen har tagit sig illa vid, säger hon.
Hur kunde det inträffa?
– Tyvärr är det den mänskliga faktorn. Det här var två av våra mest erfarna medarbetare, ändå kan det tyvärr ske. Än finns det ingen teknik som säkerställer att det inte kan inträffa, säger Hjämdahl Trygg.
Vad har ni gjort för att förhindra liknande händelser i framtiden?
– Vi har inom Anicura uppfört en webbtjänst för alla våra kliniker där den här typen av händelser nu rapporteras öppet. Det gör att vi blir mer vaksamma.
– Vi har dessutom förbättrat våra checklistor när man använder narkosapparaten. Nu ska vi till exempel alltid vara två personer som är med, en som kontrollerar och en som skriver. Följer man den ska ventilen inte kunna hamna i fel läge, säger Anna Hjälmdahl Trygg..