Teorin: Därför brinner bilarna

På försommaren handlade bilbränderna i framför allt Klockaretorpet i Norrköping om upploppsliknande situationer med stenkastning och bilbränder. Men under sommaren har bilbränderna ändrat karaktär.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2016-08-23 19:40

Polisen håller nu på att ta fram en nationell kartläggning över antalet bilbränder under sommaren. Kristina Rolin, gruppchef på polisens regionkansli, har sammanställt statistiken för Östergötland, Sörmland och Jönköpings län. Östergötland toppade statistiken i regionen.

Samlingsanmälningar

Under sommaren har 38 anmälningar om "skadegörelse genom brand i motorfordon" upprättats i Östergötland. Men betydligt fler än 38 bilar har brunnit.

– Jag upptäckte vissa problem i statistiken, vilket gör att det inte är så lätt att få en rättvisande bild av hur det ser ut i regionen. I vissa fall har det skett samlingsanmälningar när flera bilar brunnit, säger Kristina Rolin.

Som mest har det brunnit 22 bilar vid ett och samma tillfälle – som i Klockaretorpet i Norrköping i förra veckan. Det rubriceras som mordbrand, eftersom så betydande egendomsvärden har gått till spillo. I och med att den bil som det började brinna i fanns i en garagelänga så spred sig elden till de bilar som stod runt omkring.

– Bilbränder är ju helt klart uppe på tapeten och diskuteras flitigt överallt. Vi rapporterar vår bild till den nationella operativa ledningsgruppen, men även den regionala ledningen diskuterar vilka åtgärder som ska vidtas.

Robert Wallén är chef för polisområde Östergötland och var med på ett regionalt ledningsmöte på måndagen.

– De bilbränder som vi kopplade till social oro i Klockaretorpet då bilbränder och stenkastning mot blåljuspersonal skedde i våras och på försommaren har blivit färre under sommaren. Men det är ändå så att det brunnit bilar i Norrköping, säger han.

Behöver vittnen

Han berättar att det är svårt att dra slutsatser om vad som är orsakerna till bilbränderna, eftersom de är svårutredda.

– Om vi inte får in några vittnesuppgifter är det ofta svårt att komma vidare i förundersökningarna. Spåren brinner upp, men vi prioriterar ändå de här brotten eftersom det handlar om så stora egendomsvärden, säger Robert Wallén.

Även om det är svårt att dra några säkra slutsatser om orsakerna till bilbränderna under sommaren utgår Robert Wallén och polisledningen ifrån att det dels rör sig om försäkringsbedrägerier, dels om att det är individer som ligger i konflikt med varandra som tänder på varandras bilar.

Han vill dock inte gå så långt som att säga att det är uppgörelser mellan kriminella gäng.

– Det vi märkt i vissa utredningar är att bilägarna varit bekanta för oss sedan tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om