Var kritisk – fick inte behålla tjänsten

Hon har arbetat 36 år som polis och har tyckt att det varit "världens roligaste jobb". Men i januari fick hon ett besked som fick marken att rämna. Sedan dess har hon inte satt sin fot på polishuset i Norrköping.

Världens bästa. Under sina 36 år som polis har Annja Neumayer för det mesta tyckt att hon haft världens roligaste jobb.

Världens bästa. Under sina 36 år som polis har Annja Neumayer för det mesta tyckt att hon haft världens roligaste jobb.

Foto: Mikael Strand

Norrköping2017-06-15 09:45

– Nya chefer rekryteras för att omorganisationen ska genomföras inte för att verksamheten ska fungera. Det gör att vi som alltid brunnit för verksamheten lider när vi ser resursslöseriet. Det här måste allmänheten få veta, säger Annja Neumayer.

Fram till i januari arbetade hon som stationsbefäl i Norrköping och trivdes bra, eftersom hon fick använda sig av sin långa och breda erfarenhet som polis – varav många år som chef – och sin gedigna utbildning.

– Jag har en unik utbildning, bland annat är jag utbildad till förundersökningsledare och har gått en tvåårig chefsutbildning på universitet, säger Annja Neumayer.

Därför var hon inte orolig när hon fick veta att stationsbefälen var tvungna att söka om sina tjänster, som ett led i den omorganisation som pågår och som innebär att de tidigare 21 polismyndigheterna, Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium blev en myndighet den 1 januari 2015.

Hon sökte tjänsten trots att rollen som stationsbefäl hade ändrats, bland annat togs rollen som förundersökningsledare bort.

– Den delen skulle läggas på jourförundersökningsledarna, men det fungerade oerhört dåligt. Jag var kritisk till det. Jag satt i samma rum som dem och fick ändå inte göra det jag hade gjort i tio år. Jag fick inte möjlighet att stötta dem, vilket jag anser var resursslöseri.

För Annja Neumayer som är van att jobba hårt var det en märklig känsla.

– Jag hade inte tillräckligt med arbetsuppgifter samtidigt som jag såg hur andra slet. Jag hade mycket diskussioner med mina nya chefer om det och jag vet att man i Stockholm valde att gå tillbaka till det gamla systemet. Men här valde cheferna att fortsätta.

Trots att hon varit öppet kritisk till omorganisationen fanns det inte i hennes värld att hon inte skulle få fortsätta som stationsbefäl.

– Att vi skulle söka om våra tjänster trodde jag bara var en formsak. Men sedan fick jag veta att det inte räckte med att anmäla sitt intresse, utan att jag skulle kallas till intervju för en tjänst som jag haft i tio år.

Intervjun blev inte lyckad, eftersom Annja Neumayer fortfarande var kritisk till omorganisationen vilket chefen och HR-handläggaren vände emot henne.

Kanske var det därför hon inte fick tjänsten. Något klart svar hon inte fått. Däremot har hon vunnit mot arbetsgivaren i Statens överklagandenämnd, som vi berättade på onsdagen. Nämnden konstaterar att Polismyndigheten gjorde fel när Annja Neumayer inte erbjöds tjänsten, eftersom hon "med hänsyn till sin mer relevanta arbetslivserfarenhet anses skickligare än i vart fall XX", det vill säga en av dem som fick tjänsten.

Dessutom fastslår nämnden att det vid beslut om statliga anställningar, enligt regeringsformen, endast ska fästas avseende vid sakliga grunder som förtjänst och skicklighet.

Något som Polismyndigheten följaktligen inte gjort i det här fallet.

För Annja Neumayers del slutade det i chock. Hon gick hem. Första tiden var hon sjukskriven, men sedan i mars är hon tjänstledig och arbetar som timvikarie på Åbymoskolan.

För ekonomin är det en katastrof. Hon tjänar bara en bråkdel av det hon fick ut som stationsbefäl, men framför allt känner hon en sorg.

– Ska min 36 år långa karriär sluta så här? Ingen från ledningen har hört av sig trots att jag vann, säger hon.

NT har utan framgång sökt HR-chef Charlotte Lundgren för att få svar på två frågor. Dels vilka åtgärder som polismyndigheten vidtagit med anledning av överklagandenämndens beslut den 2 maj, dels varför Annja Neumayer inte erbjöds tjänsten som stationsbefäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om