I slutet av förra veckan gav Robert Svensson, verksamhetschef på Iva på Vrinnevisjukhuset, en alarmerande bild av situationen i Norrköping, där man då mer än fördubblat antalet intensivvårdspatienter med covid-19 den senaste tiden. I dag är det oförändrat.
– Läget är fortsatt lika allvarligt, säger Robert Svensson.
Kan ni koppla uppgången av patienter till något särskilt?
– Av de rapporter jag har fått från smittskyddsdoktorerna så är det den brittiska varianten, den mutationen, som står för en väldigt stor del av de insjuknade i den här perioden. Den är en del av flera orsaker, som ligger bakom ökningen.
Hur många platser Vrinnevisjukhusets intensivvårdsavdelning har totalt vill inte Robert Svensson gå in på.
– Vi brukar inte diskutera det. Vi har en skyldighet att ha en beredskap för att kunna ta emot patienter, som behöver intensivvård. Vi ska, innan vi nått vårt max, ha vidtagit åtgärder för att kunna ta emot nästa, men man kan säga att utifrån den bemanning vi har idag att vi har en hög beläggning, säger Robert Svensson.
– Våra system är heller inte oändliga – varken i stunden eller i framtiden. Vår sjukvård och vår personal kan inte ta hur mycket som helst. Man orkar helt enkelt inte det, vilket på sikt också drabbar andra verksamheter. Det är en enorm utmaning vi kämpat med i ett års tid.
Hur vill du beskriva er situation i dag?
– Vi har kontroll på läget för de patienter vi sköter i dag. Vi har under hela året lyckats hålla en högkvalitativ vård, där vi alla hjälps åt i en svår tid. Vi har all anledning att vara stolta över det vi gjort och gör, säger Robert om året i coronapandemins ovissa och svåra vardag.
Har vi varit för dåliga på att följa restriktionerna?
– Ja. Kalla fakta avslöjar det.
Vad är dina råd inför den stundande påskhelgen, när många är lediga?
– Att följa restriktionerna till punkt och pricka... Du får inte tänka "det här drabbar inte mig", för det kan göra det. Vi vill inte skrämmas, men det här berör alla. Det är varje människas ansvar att sköta det annars finns risken att vi orsakar andra människors lidande. Det kan annars få konsekvenser för både patienter som riskerar att insjukna i covid-19 och alla andra som behöver vårdens hjälp, säger Robert Svensson.
– Vi måste mitt i detta allvarliga läge hålla modet uppe och ta hand om varandra på ett klokt sätt. Vi får ringa eller träffa varandra på ett annat sätt i stället, gärna ute, och hela tiden följa restriktionerna. Vi gör det, och det måste vi komma ihåg, för sig själv och sina närmaste.
Det handlar också om respekt för all personal inom sjukvården.
– Personalen ska orka med, ha en vettig arbetsmiljö och finnas kvar hos oss om fem år och inte har slutat. Det är inte bara ett ansvar för nu utan för många år framåt annars kommer vi inte ha den sjukvård vi har och har haft.
Hur mår du själv mitt i allt det här?
– Jag kan pendla mellan trötthet och förtvivlan, men ibland också otroligt glad och stolt över det vi faktiskt gör och lyckas med. Det kan vara en patient, som varit hos oss länge, och lyckats reda ur det eller höra skratten i personalrummet eller i korridoren. Det blir ett ljus i tunneln och ger kraft för lite mer. Det är så, säger Robert Svensson.