– Ett godståg spårade ur vid bangården i Norrköping när det skulle växla över till ett annat spår. Det i kombination med ett avbrott i en strömledning gjorde att 20 till 30 tåg drabbades. De två händelserna hade inte något med varandra att göra, men tillsammans gjorde det situationen värre, berättade Ulrika Karlsson vid Trafikverkets presstjänst.

Strömmen till södra stambanan slogs ut och påverkade fjärr- och regionaltåg på sträckorna Stockholm-Katrineholm-Norrköping-Malmö, Linköping-Norrköping-Nyköping-Stockholm, Linköping-Sala samt Östgötatrafikens pendel Norrköping-Tranås/Motala. Förseningarna började vid 17-tiden och tågen var igång, med kraftiga förseningar, vid 19.30.

Fyra tåg blev stående på rälsen. Ett av tågen från Katrineholm stod still i höjd med Jursla, strax utanför Norrköping. Från början skulle tåget backas tillbaka till Katrineholm.

– Det blev segt att vänta. Men när de ändrade sig och istället körde till Norrköping gick vågen genom vagnarna, sa tågresenären Pirjo Svegreus.

Vid 22-tiden handlade tågförseningarna om cirka 90 minuter. Under natten och tidiga morgonen gick tågen återigen som planerat.