Detta inför den stundande rättegången, där Djurparken och en högre chef är misstänkta för arbetsmiljöbrott, då en varg dödade en djurskötare.

Frågan som nu tas upp är: Hur behandlar man vargar som befinner sig i hägn, när man besöker dem själv eller i samband med guidning?

– För att veta hur en sådan här guidning går till så har vi hört de som sysslar med guidningar, men en bild säger mer än tusen ord och därför har vi plockat fram det material som funnits framför allt på Youtube som visar folk som varit inne på de här guidningarna, säger Kammaråklagare Jan Andersson.

De här filmerna visar enligt kammaråklagare hur Djurparkens hanteringsmetodik fungerat i praktiken.

– Vi har också fått tips från frilansfotografer, varghatare och vargälskare. Det är en uppsjö av människor som har synpunkt i det här ärendet, säger han.

Nu ska de personer som finns på filmerna höras om vad det är som sker på filmerna för att ta reda på om det här är ett led i hanteringsmetodiken eller om det är ett eget påhitt.

Vid guidningar händer det ju att vargarna är lite närgångna, visar tänderna och nafsar, vilket kan kännas obehagligt av besökarna.

– Då är det intressant att se hur skötarna hanterar situationen och Kolmården har haft en dominant hanteringsmetodik, där man slarvigt uttryckt skulle kunna säga att man går in och blir en övervarg och trycker ned en varg som betett sig på ett felaktigt sätt, säger Jan Andersson som menar att det innebär vissa risker.

Den nya bevisningen består i alla de här klippen och att personer på dessa nu kommer att åberopas vid den stundande rättegången. Dessutom har åklagaren hämtat in sakkunnigutlåtande, bland annat från Kurt Kotrschal, professor från Wien, som jobbar med vargar.

Artikelbild

| Varg. Tre timmar film, en expert och flera skötare ska höras om vargens beteende och hur den hanteras.

– Han är väldigt kunnig och är nog den, tillsammans med Patricia Goodman från USA, ansedd som världens ledande expert på socialiserade vargar.

Anledningen till att Kammaråklagaren valt att lägga till de här bitarna inför rättegången är att det han anser att målet förtjänar en så bra genomlysning som möjligt.

Artikelbild

–Det här är något som allmänheten men framför allt de anhöriga måste kunna gå till botten med. Vad är det som har inträffat och är det någon som kan lastas för det. Det är även till nytta för Kolmården så de har möjlighet att i så fall freda sig från eventuella brottsmisstankar.

NT har sökt Djurparken för en kommentar, men de vill vänta med att uttala sig.

Rättegången startar den sista september och beräknas vara klar i mitten av november.