Han försvarar parken och delfinariet

"Vi är bekymrade över politikernas okunskap", säger Filip Johansson, djurchef på Kolmårdens djurpark, som svar på de motioner som handlar om djurparker.

"Vi vet att våra delfiner har det bra här hos oss," säger Filip Johansson, djurchef på Kolmårdens djurpark.

"Vi vet att våra delfiner har det bra här hos oss," säger Filip Johansson, djurchef på Kolmårdens djurpark.

Foto: Thomas Möller

Kolmården2019-10-11 17:30

Att hålla delfiner i fångenskap är ett omdiskuterat ämne. Men att delfinerna på Kolmården skulle fara illa avvisar Filip Johansson.

– Vi vet att våra delfiner har det bra hos oss. Vi är bekymrade över okunskapen som finns hos de politiker som grundar förslagen på känslor, snarare än vetenskapliga fakta, säger han.

Markus Wiechel (SD) vill göra delfinarium olagliga. Att hålla delfiner i bassänger borde, enligt honom, redan nu ses som ett brott mot djurskyddslagen. 

– Nej, vi bryter inte mot djurskyddslagen. Vi ser givetvis till att uppfylla de krav som ställs på oss för samtliga arter, säger Filip Johansson.

– Oavsett art, så är inte platsen alltid det viktiga utan att djuren har möjlighet att utföra sina naturliga behov.

Riksdagspolitikern Maria Nilsson (L) anser att landets djurparker bör avvecklas. Det reagerar Filip Johansson starkt på.

 – Utan djurparker skulle flera djurarter vara utdöda i det vilda i dag, och ännu fler i framtiden. 

Men delfiner är väl inte utrotningshotade?

– Nej, delfiner håller vi av andra skäl. Ett av Kolmårdens delfiners viktigaste bidrag till världen är den forskning som bedrivits här under flera år som bland annat sett till att säkra tumlares överlevnad i havet. Dessutom engagerar och fascinerar delfiner den absoluta majoriteten av våra besökare och blir därmed ambassadörer för alla vilda djur.

Är det helt självklart för er att behålla delfinariet?

– Ja, det är helt självklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!