Läser mer: Politikern avgick - efter alla hoten

Läs mer: "Eventuella hot ska polisanmälas." 

Det hårda tonläget i sociala medier uppfattas av flera politiker i Söderköping som ett av skälen till att politikerföraktet växer. En sajt som pekats ut är Facebook-sidan ”Politisk debatt i Söderköping”. Den anklagas för att skapa en mobbmentalitet i det offentliga samtalet. Några på Facebook-sidan som varit extra hårda kritiker mot politiker är framför allt fyra personer. De kallar sig själva för Söderköpings Sanningskommission.

Deras talesperson Liselotte Dalén tycker inte att gruppen har gått över gränsen. Hon tycker däremot att motparterna i diskussionerna ljuger, hotar och håller ihop. Det är tydligt att politiker i kommunen hyllat en dömd sexbrottsling, menar hon.

”Jag är inte imponerad av politikerna. Att Socialdemokraterna helt har bortsett från Lottie Fallmans behandling av kritiska samhällsmedborgare är märkligt”, svarar hon i ett Messenger-meddelande.

Hur menar du?

”Lottie Fallman har svårt att ta kritik. Istället för att besvara kritik öppet har hon kontaktat kritiska medborgare och ibland krävt att inlägg tas bort, ibland hotat med förtalsanmälan. Det har skett systematiskt och då förmodligen för att kväsa kritiska röster, vilket är ett högst anmärkningsvärt agerande.”

Vilket ansvar har ni för att debatten upplevs som hatisk och hotfull?

”Sanningskomissionen har hela vägen ansvarsfullt verkat för ett faktabaserat debattläge, medan motparten kastat epitet och långsökta konspirationsteorier omkring sig”, svarar Liselotte Dalén.

Liselotte Dalén tycker att media har missat att granska politikerna på orten. Hon ser kritiken som hon och Söderköpings Sanningskommission framfört som den enda opposition som finns i kommunen. På frågan om vad som skulle göra henne och hennes kamrater nöjda säger hon:

”De politiker som skamlöst ljuger för sina medborgare måste ändra attityd eller avgå. Dessutom måste oppositionen vakna till och ifrågasätta oegentligheter i kommunen, vilket är ett måste i demokratiska samhällen. I nuläget har Söderköping ett osunt politiskt klimat där det finns en ovilja till transparens och öppen debatt”, säger hon.

En av administratörerna för ”Politisk debatt i Söderköping” är Annelie Sjöberg. Hon är Lottie Fallmans och Åsa Dahlins syster. Det finns en konflikt mellan systrarna sedan många år. På ena sidan står Annelie Sjöberg. På andra sidan hennes systrar.

– Jag tycker inte att kritiken gått över gränsen i vår grupp. Sen har jag sett vad som skrivits i kommentarerna i Samhällsnytt. Det är gräsliga kommentarer. Men samtidigt kan inte jag styra över vad som skrivs där, säger Annelie Sjöberg.

Annelie Sjöberg tycker inte att hon har ansvaret för debattklimatet i gruppen som en av administratörerna. Hon återkommer till att gruppen är ett öppet forum för alla tankar och åsikter.

– Det är några få som tar på sig en offerkofta. Jag tycker att du som politiker ska kunna svara på frågor. Det kan bli tufft då om några anser att de inte får svar på sina frågor av politikerna. Det späder på politikerföraktet, säger Annelie Sjöberg.

Annelie Sjöberg säger att hon tycker att det är ett problem med att politiker hoppar av sina förtroendeuppdrag på grund av en mycket hård ton. Hon tror att demokratin blir en förlorare på det. Men hon har samtidigt svårt att se vad det går att göra åt det.

– Sociala medier är fantastiska. Det ger medborgarna möjlighet att lufta sina åsikter. En del kallar gruppen för en slasktratt. För mig är ”Politisk debatt i Söderköping” ventilen för människor som vill diskutera politik. Det borde politiker ta tillvara på. Nu håller sig en del undan när det blåser, säger hon.