Michaela Wissting är 27 år och sjukpensionär. För sju år sedan fick hon diagnosen SLE, en autoimmun sjukdom vilket innebär att immunförsvaret skadar den egna vävnaden. Som följd fick hon även Sjögrens syndrom och i sviterna av dessa sjukdomar drabbades hon av tandlossning. För Michaela Wissting började symptomen med vita fläckar på tänderna.

– Sen blev det ju bara värre och värre och till slut föll det bort bitar av tänder när jag åt.

– Vissa dagar mår jag bra och vissa är jag helt utslagen, därför kan jag inte jobba även om jag jättegärna skulle göra det.

Artikelbild

| Frustrerad. Michaela Wissting känner sig uppgiven och tycker att lagen om tandvårdsstöd bör förändras.

Michaela Wissting har löständer att sätta in, men de sitter inte särskilt bra vilket gör att hon helst inte använder dem.

– Att vara 27 år och ha en protes känns inte jättebra. Mitt sociala liv påverkas jättemycket. Jag går helst inte ut och när jag pratar med folk böjer jag ner huvudet för att dölja munnen. Jag isolerar mig.

För ett år sedan opererades en fast undre tandrad in och i april i år drogs resterande tänder i överkäken ut.

Kostnaden för den första operationen täcktes till stor del av det statliga tandvårdsstödet, som vid omfattande vård som denna ersätter 85 procent av behandlingskostnaden. Hon fick även hjälp med resterande summa från FVO, en fond som ger bidrag till personer som är i behov av ekonomiskt stöd.

Artikelbild

| Protes. På övre bilden Michaelas provisoriska tänder. Den undre visar hennes tänder innan de fick dras ut.

När Michaela Wissting nu behöver operera även den övre tandraden täcker tandvårdsstödet fortfarande merparen av kostnaden. Men hon måste ändå lägga ut drygt 33 000 kronor själv – och det är pengar som hon inte har.

Michaela Wissting hoppas nu kunna få pengar från fonden på nytt. Hon har även skrivit till Svenska kyrkan, socialtjänsten och till olika organisationer i hopp om ekonomiskt stöd för operationen.

Artikelbild

| Isolerad. Michaela Wissting går helst inte ut eftersom hon inte vill visa upp sig utan tänder.

– Jag har dragit ner på andra kostnader, men med enbart sjukpensionen som inkomst har jag inte råd att lägga undan särskilt mycket i taget.

Michaela Wissting är kritisk till regelsystemet som det ser ut i dag.

Artikelbild

| Rutin. Varje morgon och kväll borstar Michaela Wissting sin fasta protes med vanlig och mellanrumsborste, dessutom är hon noga med munskölj.

– Det är konstigt att man ska behöva betala så mycket själv när man inte kan hjälpa att man är sjuk. Jag har aldrig misskött mina tänder utan det här beror bara på min sjukdom.

I nuläget för hon även en egen kamp på Facebook där hon efterlyser ekonomiskt stöd för operationen. Hon understryker att hon tycker det är bra att myndigheterna möter henne halvvägs med tandvårdsstödet, men att det samtidigt känns hemskt att behöva kriga för en sak som denna.

Artikelbild

| Sällskap. Michaela Wissting är som sjukpensionär hemma mycket med sina katter och hundar.

– Jag förstår ju varför de har lagar och regler. Men jag tänker också på alla som sitter i samma situation, jag tror att det är många fler än jag som har det såhär.