Det är rörelse bland flera av kolonilotterna i Rosenbergs trädgårdsförening under påskhelgen, många passar på att rensa bort ogräset i värmen och vattna. Fruktträden har knoppar och på flera buskar har bladen börjat slå ut. Diana Brown gräver ett nytt trädgårdsland i sin kolonilott för att få plats att odla ännu mer. Hon krattar bort jorden från tuvorna.

– Jag har knappt ingen skugga här, jag ska bygga en altan här för att kunna sitta i skuggan ett tag och bara ta det lite vackert ibland, berättar Diana Brown.

I trädgården har hon flera bärbuskar och blommor. Murgröna klättrar på några spaljéer.

Artikelbild

| Det är redan sommarkänsla i Rosenborgs trädgårdsförening.

– Här har jag något, jag kommer inte ihåg vad de heter men de är så fina. Jag gillar udda och konstiga blommor, säger Diana Brown.

I två av landen står fågelskrämmor som hon gjort själv, de är gjorda av rivjärn med metallbitar som formar ansikten. Den ena har tappat ett öga som rostat sönder efter att ha stått i regnet, men det blänker ändå avskräckande. Hon gillar att bygga och skapa nya saker.

En bit bort har Charlotta Stål precis avslutat dagens arbete i trädgården och är på väg hem. Hon och hennes man har haft trädgården i tio år och odlar jordgubbar, potatis och flera frukter.

– Det bästa är att man kommer ut i friska luften, när man inte orkar gå så mycket så kan man ta det lite pö om pö. Det man orkar med. Det är härligt att få vara ute, säger Charlotta Stål.

Artikelbild

| Det är redan sommarkänsla i Rosenborgs trädgårdsförening.

Ingela Scherling är sekreterare i föreningen, hon ska göra om katternas uteområde till en uteplats efter att katterna ratat inhägnades som de byggt åt dem. Vi tar en promenad till bortre änden av området, där står tre bikupor uppställda. Det surrar om dem för fullt i dag. Två av dem har medlemmarna kunnat köpa in sig i, den tredje är föreningens egen kupa.

– Det är perfekt, då vet vi att vi har polinerare för alla, säger Ingela Scherling.

Artikelbild

| Det är redan sommarkänsla i Rosenborgs trädgårdsförening.

Till sommaren kommer föreningen att anlägga en egen lott för barnen där de kan odla själva och lära sig att ta hand om en trädgård. Här kan de se plantorna växa från frö till färdig frukt.

– Det är många barn och barnbarn som är med här ute men som kanske inte har så mycket de kan hjälpa till med, nu får de ett eget ansvar, säger Ingela Scherling.

Artikelbild

| Det är redan sommarkänsla i Rosenborgs trädgårdsförening.

Föreningen har i dag 81 medlemmar och det är kö till lotterna. Det är framförallt de senaste två eller tre åren som många har tillkommit.

– Vi märker verkligen att det har blivit en fluga att odla, det är roligt att det kommer många unga också. Jag tror att många har börjat tänka på att man kan odla sin egen mat nu och att det smakar mycket godare, säger Ingela Scherling.