I måndags, den 16 januari, inleddes en konkurs i företaget Viking Hereford Beef AB, vilken omfattar Britta och Lennarts Nära Kött, det vill säga förädling och tillverkning av olika köttprodukter som sedan har sålts i de tre egna butikerna i Norsholm, Linköping och Norrköping.

– Vi har kommit fram till att det är bättre rent ekonomiskt att fortsätta driva vår gård och sälja kött till olika leverantörer, men sluta med själva förädlingen. Det är för små marginaler med förädling och försäljning, säger Britta Andersson, som tillsammans med sin man Lennart driver verksamheten.

Varför väljer ni att försätta er i konkurs?

Artikelbild

| Försäljning. Britta Andersson har velat sälja sin verksamhet i flera år, nu väljer hon och Lennart att försätta köttbutiken i konkurs.

– Vi kände att det här var det enda alternativet kvar. Butiken har varit ute till försäljning i 1,5 år, men det har inte resulterat i något köp, säger Andersson.

Affärsverksamheten har varit till salu för 4,9 miljoner.

– Det har kommit några anbud, men vi har aldrig kunnat avsluta en affär.

2008 öppnades den kombinerade köttbutiken, restaurangen och produktionsanläggningen i Norsholm. I november 2009 öppnades butiken i Knäppingsborgsområdet i Norrköping och 2013 var det Linköpings tur att få en köttbutik.

Artikelbild

| Konkurs. I måndags försattes Britta och Lennarts köttbutik i konkurs. Ett tiotal anställda, bland annat här i butiken i Knäppingsborg, berörs.

– Det är klart att det känns tråkigt att göra sig av med en verksamhet som vi dragit igång och utvecklat, vi hade hoppats att någon skulle vilja ta över det hela, säger Britta Andersson.

Vad kommer nu att hända med butikerna och de anställda?

Artikelbild

– Det vet jag inte så mycket om, det får du nog ta med konkursförvaltarna.

Vad ska ni göra nu?

Artikelbild

– Jag och Lennart har fullt upp med att driva vår gård i Torp.

De anställda, knappa tiotal, fick konkursbeskedet i måndags.