Vid 20.30 på torsdagskvällen fick SOS Alarm samtal om att lågor slog ut från en villa i Svärtinge. Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen.

- När vi kom dit brann det för fullt på både övervåningen och vinden. Vi försökte att släcka men det gav ingen verkan alls och inom kort var huset övertänt, säger Anders Finn, inre befäl vid räddningstjänsten.

Enligt Anders Finn fanns det ingen möjlighet att rädda villan så den fick brinna ner under kontrollerade former.

En man och en kvinna ska ha befunnit sig i huset när branden startade och enligt polisen fick kvinnan hjälp av mannen att ta sig ut ur villan. Hon fördes sedan i ambulans till Vrinnevisjukhuset.

Vid 23.30 uppgav Region Östergötland att kvinnan flyttats till Universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning. Skadorna bedömdes då som livshotande och tillståndet kritiskt.

Cirka en timme senare fick polisen besked från sjukvården att kvinnan var talbar.

- Vi har kunnat hålla ett kort lnledande förhör med henne, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl i polisregion Öst.

Artikelbild

Enligt polisen tyder allt på att kvinnans skador inte orsakats av själva branden. Mannen som hjälpte kvinnan ur huset har gripits misstänkt för grov misshandel och mordbrand.

- Han var så pass berusad att han fått sova ruset av sig i natt, säger Torbjörn Lindqvist.

Artikelbild

Polisen har under natten genomfört en teknisk undersökning i området kring huset.

Vid lunchtid på fredagen meddelade region Östergötland att kvinnan är inlagd på intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping. Hon är allvarligt skadad.