– Jag fick hjärnsläpp och skrev vad jag tyckte just för stunden. Jag tar helt avstånd från det och har inga som helst planer på att likvidera någon människa, vare sig i tidningsvärlden eller i verkligheten, säger moderatpolitikern Lars Bredin som en förklaring till att han skrivit ”skjut henne” och menat Isabella Lövin.

Dagens Industri publicerade på måndagen en artikel, som i sin tur byggde på SVT:s Agendas intervju med miljöministern och vice statsminister Isabella Lövin (MP). I den berättade hon att den högre automatiska höjningen av bränsleskatten, som infördes under förra mandatperioden och togs bort i den senaste M- och KD-budgeten, kommer att återinföras.

– Jag blev så arg när jag läste artikeln att jag skrev en kommentar på Facebook som jag inte kan försvara och som jag nu tar avstånd från.

Artikelbild

| M-politikern lämnar sina uppdrag och partiet efter den hotfulla kommentaren mot vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Under en bild av Isabella Lövin skrev Lars Bredin ”skjut henne”.

Du kan komma att åtalas, kommenterar du andra personer på liknande sätt?

– Nej, det har jag inte gjort. Jag tar avstånd från allt jag skrivit och vad kan jag göra? Ringa Isabella Lövin och be om ursäkt? Det kan jag inte göra, för hon svarar inte.

Har du försökt?

– Nej, jag har inte hennes uppgifter, men om någon skulle ge mig det skulle jag absolut göra det.

Lars Bredin har varit medlem i Moderaterna sedan 1990-talet och har haft flera uppdrag som förtroendevald. Under åren, berättar han, har han mottagit hot från olika grupperingar, hot som att han skulle bli nedslagen eller få sitt hus nedbränt.

– Jag har blivit ”hängd” på sociala medier hundra gånger. Jag har aldrig stuckit under stol med att jag inte sympatiserar med vare sig Miljöpartiet eller Vänstern, men jag har ändå kompisar i bägge grupperna.

– Efter det här kommer jag inte längre att använda Facebook.

Menar du att det är lätt att falla in i språket med hotelser?

– Ja, det är det. Men jag tycker det är fel. Det skulle behövas en debatt om det här med sociala medier. Det är inte bara jag som gjort bort mig, det är så många människor som gör bort sig dagligen i de här debatterna på nätet.

Moderaternas oppositionsråd och högsta ansvariga för partiet i kommunen, Sophia Jarl, upptäckte Lars Bredins inlägg under måndagskvällen och hade ett samtal med honom. Efter det valde han att avgå från alla uppdrag i partiet.

– Det var ett väldigt grovt uttalande och högst olämpligt om du är en person som representerar Moderaterna. Han medgav att han var ansvarig för det han skrivit. Vi hade ett samtal om det och han förstod allvaret. Han insåg att det var väldigt grovt. Han fortsätter inte med sina uppdrag för oss, säger hon.

Tycker du att allt är utagerat nu?

– Det är bra att han lämnar sina uppdrag. Som jag sa. Det är ett ytterst olämpligt uttalande och hör inte hemma i vårt parti.

Skadar det här ert parti?

– Det skadar partiets trovärdighet när företrädare väljer att uttrycka sig på ett sätt som inte är i linje med partiets värderingar. Jag stödjer Lars beslut att lämna alla uppdrag.

Vi har även sökt Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Men från riksnivån hänvisar man tillbaka till partiet lokalt.