På onsdagen inbjöd Polisen i Norrköping till information om vad man bör ha koll på när man sätter sig i en taxi i samband med Bråvallafestivalen. En representant för ett av de taxibolag i Norrköping som polisen betraktar som seriöst deltog också vid mötet – men han ville vara anonym och inte förekomma i media, av rädsla för trakasserier från oseriösa aktörer.

– Man ska inte sätta sig i den första taxi man ser, säger han och påstår att det finns tre auktoriserade taxiföretag i Norrköping.

– Vi är gps-anlutna och styrs av vår taxiväxel. Därifrån ser de allt som vi gör, vilka priser vi slår in, var vi kör och hur fort vi kör, berättar han.

Artikelbild

| Taxikoll. Polisen försöker så gott det går att hålla koll på de oseriösa taxiförarna under Bråvallafestivalen. Fr v Dennis Örnborg, trafikpolis, Roland Karlsson, bilinspektör, Krister Jonsjö, bilinspektör.

Han berättar också att ett normalt fast pris för en resa mellan centralstationen och Bråvallaområdet är 350-400 kronor, men att oseriösa åkare kan kräva summor på uppemot tusenlappen för den sträckan.

– Från Maxgrillen vid centralstatikonen till Mirum i Hageby kan man få betala 1 900 kronor, men jag får knappt ihop 500 kronor för den sträckan, säger han som ett annat exempel.

Dennis Örnborg, som basar för trafikpoliserna i Norrköping, uppmanar dem som ska åka taxi att vara väldigt uppmärksamma så att de inte blir lurade:

– Man kan kolla om föraren är legitimerad genom att ha sitt leg på instrumentbrädan, och att det finns prisinformation. Man kan kolla om det finns fasta priser eller jämförelsepriser. Och man kan alltid avtala ett rpis med föraren.

Artikelbild

| Kollar taxiförarna. Polisen i Norrköping försöker så gott det går att hålla koll på oseriösa taxiförare under Bråvallafestivalen. Fr v Dennis Örnborg, Roland Karlsson och Krister Jonsjö.

Dennis Örnborg påpekar också betydelsen av att ta emot ett kvitto efter resan, för att kolla vilket bolag man åkt med och vad resan kostat. Det har också betydelse hur man betalar – om man swishar pengar ska numret börja på 123, för att vara kopplat till ett företags bankkonto.

– Känner man att i ett tidigt läge att det inte blev riktigt rätt när man har åkt, kan man ta kort på taxibilens registreringsskylt, tipsar Dennis Örnborg.

Trafikpoliserna kommer att hålla koll på taxitrafiken under Bråvallafestivalen, så gott det går. Till festivalen kommer lycksökande taxiförare från när och fjärran.

– Gör vi en fullständig taxikontroll så går vi in i taxametern och kollar om föraren har körkort och taxikort och hur länge föraren har kört, säger han.

Kontroller med andra myndigheter kan visa om föraren har skatteskulder eller arbetar trots sjukskrivning.