Att fixa till bostaden inför en försäljning med målet att få så bra betalt som möjligt kallas homestyling. Ibland gör säljaren hela jobbet själv men allt fler väljer att ta hjälp av en homestylist.

Claudia Behnan hade jobbat tjugo år i modebranschen när en bekant våren 2016 plötsligt frågade henne om hon inte kunde möblera upp en trerummare i Haga i Norrköping som skulle säljas.

– Vi köpte hus för fem år sedan och jag har fotograferat hur inredningen i den har vuxit fram, berättar Claudia Behnan. Många har sett dom bilderna på Instagram och kontot kallade jag Bohag 192 för det är kvadratmetrarna i vårt hus. Den vägen har många fått upp ögonen för mitt inredningsintresse och det var dom bilderna som gav mig chansen att få jobba som homestylist för första gången.

Artikelbild

| Visningsdags. En lägenhet i Norrköping ska snart säljas och inredaren Elin Sandberg piffar till uterummet för att säljaren ska få ut så mycket som möjligt för bostaden.

Claudia Behnan lånade ihop möbler och annan inredning och fixade till trean och jobbet gick utmärkt. Uppdraget ledde vidare till nya stylinguppdrag och så startade Bohag 192 som idag har fullt upp.

– Det är fantastiskt att få jobba med min passion, säger Claudia Behnan. I början gick jag runt hos mäklarbyråerna och presenterade mig och nu skickar många mäklare kunder till oss så att vi kan styla bostaden inför försäljning. Helt enkelt för att köparen ska kunna få maximalt bra betalt.

Helt nyligen anställdes Elin Sandberg i Bohag 192 och de två inredarna har idag upp mot fem uppdrag i veckan. Det kan handla om att fixa till en bostad som ska säljas eller inreda en tom villa eller lägenhet.

– Jag har byggt upp ett eget möbelllager som är ett komplett hem, berättar Claudia Behnan. Det använder vi när vi stylar och kunden hyr möblerna i det antal veckor som behövs.

Artikelbild

| Uthyres. Claudia Behnan t v och Elin Sandberg t h har hyrt ut möbler till en lägenhetsvisning. Nu ska möbler och övrig inredning snabbt vidare till nästa visningsobjekt.

Bohag 192 tänker växa till andra orter i Sverige och Claudia Behnan sneglar i första hand på Linköping där hon haft flera uppdrag. Det finns potential för en prisökning när bostaden fixats av en homestylist och branschen är därför en intressant samarbetspartner för fastighetsmäklare.

– Vi ser att homestyling har ökat kraftigt sedan 2016, säger fastighetsmäklare Petter Klefbeck, ERA Bostadsmäklarna. Vi vill erbjuda våra kunder en så bra helhet som möjligt och det här är ett av verktygen för att nå ett bra resultat vid försäljning. Min bedömning är att minst vart fjärde objekt i Norrköping idag är stylat.

Artikelbild

| Neutralt. För mycket färg kan ta spekulantens fokus från lägenheten, menar Claudia Behnan t v och Elin Sandberg t h. Därför inreder de i lugna färger.

Bostadsutbudet i Norrköping är något större än förra året och det kan ta lite längre tid att sälja och då kan homestyling och attraktiva foton på Hemnet påverka antal personer som kommer till visning och i nästa steg även påverka slutpriset.

Enligt Skatteverket får man normalt göra avdrag för konsultation, fotografering, ommöblering, lån av möbler och tillfällig magasinering i samband med försäljning av privatbostad.