Den fjärde juni började jordgubbarna plockas från fälten på Ringstad gård. Det är rekord, under sina trettio år som jordgubbsodlare har Eva Axelsson aldrig varit med om något liknande.

– Det har aldrig hänt förut att vi har plockat jordgubbar på friland så här tidigt. Den fjärde juni, det är extremt tidigt, säger Eva Axelsson.

Familjen flyttade till gården 1983 och ett par år senare köptes de första jordgubbsplantorna in. De första åren såldes bären bara via självplockning, i dag odlas de på 18 hektar och kan köpas i och utanför en rad mataffärer i Östergötland. För att lyckas med bären är det viktigt att jorden är luftig, lätt och genomsläpplig. Syret och vattnet ska tränga sig ner i jorden för att plantan ska utvecklas till en kraftfull jordgubbsplanta. Bäst är att plantera på våren enligt Eva Axelsson, och ju mindre plantor du sätter desto mer kraft har den att växa till sig.

Artikelbild

| Inne i växthuset är jordgubbsplockningen snart över. Där odlas plantorna på bekväm plocknivå och ohyrabekämpningen sker med kvalster och humlor.

– De ska vara så små som möjligt när du köper dem. En planta som redan har blommor eller bär på sig kommer att bli väldigt stressad när du sätter ner den i jorden. Det är jobbigt för en stor planta att bli omplanterad, när de är små så ligger energin kvar i dem och de har mycket växtkraft kvar, berättar Eva Axelsson.

Plantorna ska sitta luftigt, en meter mellan raderna och trettio centimeter mellan plantorna. Ju mer luft och blås, desto mindre blir risken för mögel.

– Om du vill ha bra jordgubbar så tumma inte på avstånden. Kom ihåg att det tar ett år innan plantorna har vuxit till sig, säger Eva Axelsson.

När du köper en planta så var noga med att bladen ser fräscha ut. Vattna först jorden väl så att den är genomvattnad. Ge ingen näring de första 2-3 veckorna, då kan rottrådarna skadas. Plantan behöver utveckla rotsystemet innan den är redo att ta upp näring.

Artikelbild

| Myror är bra i jordgubbslandet, de äter bladlöss. Sniglar är däremot inte roliga att ha och göra med.

– Vattna upp ordentligt först och låt den sedan torka ut lite, men inte helt. Annars söker sig inte rötterna neråt och man vill att de ska ha mycket rötter, säger Eva Axelsson.

Det finns en rad olika sorters jordgubbar att välja på, både gamla och nya. Honeoye är en tidig sort med mörkröda jordgubbar, när den först började odlas i Sverige ansågs den ganska sur. Med tiden har vi vant oss och i dag är Honeoye en populär jordgubbe.

Artikelbild

| Här syns en knopp som dött efter att stammen bitits av, inuti knoppen ligger en larv och utvecklas. För att slippa ohyran är det viktigt att knipsa bort vissnade blommor så fort de upptäcks.

– Den har en syra som jag upplever gör att smaken stannar kvar längre i munnen, säger Eva Axelsson.

Sorten Rumba är störst i Sverige och Sonata är också väldigt populär med mycket smak och mycket bär. Bland jordgubbarna finns tidiga sorter, mellansorter och sena sorter som ger frukt så sent som i slutet på juli eller början på augusti.

Artikelbild

| I år var det svårt att hinna med odlingarna på gården när midvinter gick direkt till högsommar.

– Blanda inte för mycket. Det bästa är att hålla sig till två - tre olika och helst med samma cykler. Annars blommar en när den andra har bär, plantorna trivs bäst runt plantor som utvecklas samtidigt, säger Eva Axelsson.

Smaken beror också på solljuset. En mulen och småkall sommar blir jordgubbarna inte alls lika goda som när det är varmt och soligt. Optimalt är varma dagar och svalare nätter, då kommer sockret att utvecklas i jordgubbarna under natten och smakerna under dagen.

Artikelbild

| Jordgubbarna på frilans har redan börjat mogna, snart är fälten översållade av röda bär och de kommer sluta att plocka i växthuset.

När den sista jordgubben har plockats så kan plantan klippas ner för att ge plats åt nästa års blad som ger nya bär året efter. Klipp bort de gamla bladen och toppa plantan.

– Du ska inte köra över den med gräsklipparen, men klipp bort det mesta, säger Eva Axelsson.

Artikelbild

| Eva Axelsson har odlat jordgubbar på Ringstad gård sedan mitten på 80-talet.

Se till att vattna på hösten och ge näring en gång. Framåt oktober, november kan en fiberduk läggas över plantorna för att skydda dem mot vintern. Snö är det bästa skyddet så låt den ligga kvar tills vårsolen smälter den. Fiberduken kan tas bort när våren kommer, och använd den gärna på nätterna för att behålla dagens värme. Ge lite näring när snön smält bort, vanlig växtnäring fungerar jättebra. Så fort plantorna börjar få blommor så packa undan duken, annars riskerar du att få mögel på plantorna.

– Det är jätteviktigt att ta bort ogräset också. Det kväver plantan och stjäl näringen.

Artikelbild

| Färska blad är på väg upp och det kommer inte dröja länge förrän plantan breder ut sig rejält.

Halm mellan plantorna håller ogräset nere och hindrar jord från att skvätta upp på bären när du vattnar, och jord kan innehålla mycket mögel, säger Eva Axelsson.

År två ger större skörd än första året, och på Ringstad gård plockas jordgubbar från varje planta i tre år, sedan planteras nya.