Den är inte – och ska inte vara – särskilt stor. Filmisen alltså. Bara 4,5 cm på bredden och sju på höjden. Berättelserna, minnena och känslorna de bär på är desto större.

– Det är ren nostalgi, säger Bo Öfwerlund från Upplands Väsby om sitt samlande och sin nyutgivna bok.

– Jag växte upp på 1950-talet och samlade, liksom nästan alla, andra på både filmisar och Alfabilder. Stjärnorna inom både film och idrott var det stora intresset. På den tiden hade man filmisarna i buntar med en gummisnodd om.

Artikelbild

| Författaren. Bo Öfwerlund har samlat filmisar på ett seriöst sett i 35 år. Nu har han skrivit en bok om det stora fenomenet.

Häromdagen släpptes den påkostade boken "En värld av filmisar!" (Premium Förlag) som ger en komplett och illustrerad guide över alla filmstjärnor som fanns på den svenska marknaden åren 1950–80. Bo Öfwerlund, som har jobbat i sex år med projektet, ligger bakom värderingsguiden medan välbekante journalisten och författaren Börje Lundberg, tidigare på Expressen, bidragit med en rad intervjuer med både artister och samlare som förenats i filmisarnas underbara värld.

– Under den här perioden gavs det ut ungefär 20 000 filmisar i Sverige i en rad olika serier, säger den pensionerade språkläraren Bo Öfwerlund. Jag har absolut inte alla och samlingen lär heller aldrig bli komplett. Trots 35 års samlande. Men det gör mindre. Det är jakten som är tjusningen.

– När jag jobbade som lärare hade vi en bok i svenska där det stod att "samlare är lyckliga människor som hela tiden har något att se fram emot". Det är en beskrivning jag kan hålla med om. Det vore nog trist om jag plötsligt hade allt som givits ut.

Alla de stora artisterna från förr inom film, musik och showbiz dök upp som filmis. De allra största gjorde det flera gånger.

Artikelbild

– Det finns mellan 400 och 500 olika Elvis-filmisar, säger Bo Öfwerlund. Brigitte Bardot, Marilyn Monroe och Doris Day var också stora. Konstigt nog finns det bara åtta olika Humphrey Bogart.

Bo Öfwerlund samlade, som sagt, när han var liten grabb. I samband med en flytt på 70-talet hittade han en av de gamla buntarna med gummisnodd om på nytt. Filmissamlandet grep tag om honom igen, nu med ännu större kraft. Bo Öfwerlund började samla på ett mer strukturerat sätt. Annonserade i DN och åkte Stockholm runt för att köpa upp samlingar.

Artikelbild

– Då, runt 1980, upplevde jag att ingen annan samlade, säger han. Det var som att uppleva barndomen igen. Känslan av nostalgi var väldigt stark och den lockade mig. Samtidigt började jag undersöka vilka olika serier som givits ut och fick hjälp med att lista och katalogisera alla filmisarna. Det är en bra hobby på så sätt att den inte kräver särskilt mycket utrymme. Jag har låtit tillverka speciella plastfickor där jag förvarar dem.

På en samlarmässa i Kista för sex år sedan fick Bo Öfwerlund förfrågan av Wille Wendt på Premium Förlag om att skriva en bok om filmisarna och samlandet. Nu är den ute på diskarna. 448 sidors läsning och hundra och åter hundra avbildade filmstjärnor sida upp och sida ner. Man behöver inte leva i gårdagen för att njuta av vandringen längs minnenas aveny. En uppföljare är redan på gång.

Artikelbild

Har, förresten, någon östgöte någonsin blivit filmis? Frågan väcktes och Norrköpingsbon Claes-Göran Hederström lanserades som det mest sannolika alternativet.

Men – nej.

Artikelbild

– Inte vad jag har sett i alla fall, säger Bo Öfwerlund.

Han om någon vet.