Logga in

Stor haveriövning på flygplatsen

Norrköping Under två timmar idag sätts hela räddningskedjan på prov ute på Kungsängens flygplats. Då genomförs en stor haveriövning med över 100 personer inblandande.

– Exakt hur scenariot kommer att se ut, vet inte jag. Det är inte heller meningen att vi ska få alla förutsättningar. Det ska vara så verklighetstroget som möjligt. Men vi vet att det den här gången handlar om ett haveri på flyplatsen, säger flygplatschef Mari Torstensson.

Under två timmar, mellan 11 och 13 kommer det således att bli ett stort pådrag med mycket blåljus och sirener kring Kungsängen för att göra det så autentiskt som möjligt.

– Det här är alltså en större övning som vi inte gör särskilt ofta men som ska göras med viss kontinuitet enligt de regelverk vi har. Här har vi med oss brandförsvaret, ambulans, SOS-alarm, ja hela kedjan, säger Mari Torstensson.

Runt 100 personer än inblandade, bland annat observatörer från de andra två flyplatserna i länet, Malmen och Linköping City Airport

Planeringen började för ungefär ett år sedan av en särskilt tillsatt grupp.

– Det krävs så pass lång tid för att få det här att fungera med alla inblandade. Det handlar bland annat om ledigheter för att kunna vara med och genomföra det här, säger Mari Torstensson.

Ambitionen är att ha liknande övningar vart tredje år.

– Och då roterar vi, så nästa gång ska det inte bli här på Kungsängen utan på någon av de andra två flyplatserna i länet, säger Mari Torstensson.