2006 räknade Anticimex med hundratals fall av vägglöss i Sverige. Nu handlar det om tiotusentals i hela landet. Ökningen har skett i hela västvärlden. Den senaste statistiken från Anticimex visar att problemen ökat mycket i Östergötland. Mycket mer än för övriga landet. I Östergötland ökade saneringarna med hela 87 procent mellan 2015 och de första 11 månaderna 2016. Statistiken visar att i landet som helhet har saneringarna ökat med 14 procent under samma period.

Varför just Östergötland drabbats hårt finns inga svar på. Men enligt Carina Asperud på Anticimex i Norrköping är en av orsakerna att vi reser mycket mer i dag. En annan spridningskälla är second hand-saker. Det handlar alltså inte om din renlighet.

– Nej det gör det inte. Du kan ha hur rent och snyggt som helst hemma. Det spelar ingen roll. Vägglusen kan etablera sig ändå, säger hon.

Artikelbild

| Liten. En vägglus blir oftast mellan 4 och 5 milimeter.

För att hindra spridningen av skadedjuret har Carina Asperud några konkreta tips på vad man kan göra när man reser och när man kommer hem från sin resa.

– Jag brukar aldrig lägga väskan på sängen. Inte när jag kommer till mitt resemål eller när jag kommer hem. Ett bra tips är att lägga väskan på en sån där väskhållare som brukar finnas på hotellrummen. Eller på skrivbordet eller i badkaret om det finns ett sådant. Sen kan man titta under och i anslutning till sängen. Hittar man svarta prickar som ser ut som bläckstreck kan det vara vägglus, säger hon.

När man kommer hem från sin resa är det en mycket god idé att tvätta kläderna direkt. Helst i 60 grader.

– Det är dumt att låta kläderna ligga. Det är bra att ta hand om dem direkt och sen tycker jag att man ska dammsuga väskan. Ett bra tips är att han en väska av hårdplast. Där trivs inte vägglössen, säger hon.

Artikelbild

| Spar. Så här kan det se ut när en vägglus varit framme. De svarta fläckarna är avföring.

Om olyckan skulle vara framme och du skulle drabbas av skadeinsekten är rådet att ringa till en saneringsfirma. Enligt Carina Asperud är det svårt att göra något själv.

– Risken är att man inte blir av med problemet. Vägglusen kan vara inaktiv under lång tid. Det är bättre att låta någon med kunskap komma ut och kolla hur stort problemet är.