Totalt disponerar nu Valdemarsviks kommun nio av de ursprungliga 24 deltidsbrandmän man hade innan aktionen inleddes. Michael Wahlqvist, distriktschef på Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG), hoppas att ännu flera av dem ska följa exemplet och återvända.

– Det går åt rätt håll, konstaterade han på tisdagskvällen. Vi har haft bra möten med personalen och flera av dem har nu valt att jobba kvar hos oss. Det är naturligtvis oerhört glädjande. Men vi vill givetvis att alla återvänder. Jag tror också att fler kommer att göra det, nu när några har tagit det första steget tillbaka.

Totalt ett 50-tal deltidsbrandmän i Östergötland har sagt upp sig under vintern och våren på grund av missnöje med det nya avtalet mellan fack och arbetsgivare. Michael Wahlqvist betonade dock att det inte är några nya utlovade ersättningar som ligger bakom det faktum att fem av deltidsbrandmännen i Valdemarsvik nu valt att återvända.

– Vi har varit tydliga med vad vi kan och vad vi inte kan göra. Vi har inte utlovat mer pengar. Det har vi inte möjlighet att göra i enlighet med det centrala avtalet. Däremot kommer vi att presentera två dokument som tydligt klargör vilken ersättning som gäller vid extrajour och vid övning på dagtid. Vi ska ha ett möte om det på fredag. Kanske kan det bidra till att flera deltidsbrandmän tar tillbaka sina uppsägningar.

Michael Wahlqvist menade också att uppsägningarna har kunnat ses som ett påtryckningsmedel – som inte givit önskat resultat.

– Jag har den känslan att alla jag har pratat med innerst inne tycker att de har ett roligt jobb och egentligen inte vill det här. Förhoppningsvis väljer flera att ta tillbaka sina uppsägningar, även om det givetvis samtidigt kan finnas de som håller mer på principerna.

Innan ännu flera deltidsbrandmän eventuellt återvänder i Valdemarsvik, kommer RTÖG att hålla fast vid sin ursprungliga reservplan och bemanna stationen i Valdemarsvik med heltidsanställd personal från Norrköping och Linköping.

– Vi jobbar på att slippa behöva bemanna med heltidspersonal, sa Michael Wahlqvist. Men än så länge har inte tillräckligt många valt att ta tillbaka sina uppsägningar för att vi ska kunna släppa den planen.

Om läget har ljusnat något i Valdemarsvik, är det oförändrat i Åtvidaberg. Ingen av de 21 deltidsbrandmännen som tidigare har sagt upp sig där, har visat intresse för att återvända till jobbet.