LÄS MER: Säpo utreder mordhot mot Åkesson

Två dagar till val och löpsedlarna handlar om ett hot mot Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och hans familj. Kanske kommer hotet från IS, uppger tidningen Expressen. Men han verkar lugn när vi träffar honom efter talet på Tyska torget i Norrköping.

– Jag vet inte så mycket om det där. Lyckligtvis finns det andra som sköter det. Det är klart att det är ju ingen rolig situation att vara här och familjen är hemma. Helst skulle man vilja åka hem faktiskt. Men det är ju svårt att göra det nu, säger han.

Artikelbild

| Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) höll tal i Norrköping på fredagen. – Kristersson och Löfven är ingen garant för en bra invandringspolitik, sa han bland annat.

Redan en halvtimme innan han håller sitt tal är Tyska torget fullt med folk och poliser. På behörigt avstånd står ett femtiotal personer och förbereder sig för sin protest. På en banderoll står det "30-talet ringde. De vill ha tillbaka sin politik".

– Vi är här för att visa vårt avstånd mot rasism. Vi vill visa att Norrköping inte står tyst, säger en anonym demonstrant.

När demonstranterna senare försöker röra sig mot scenen där Jimmie Åkesson håller sitt tal stoppas de av polisen och visas tillbaka till sin plats. De hörs under partiledarens tal.

En kvart innan Jimmie Åkesson håller sitt tal spelas Cornelis Vreeswijks "Somliga går med trasiga skor". En åskådare skakar på huvudet.

Artikelbild

| Det fanns demonstranter på plats. Men polisen höll dem på avstånd.

– Cornelis skulle vända sig i graven om han hörde det här, säger en man som vill vara anonym.

– Jag har bestämt mig för SD. Det gjorde jag för länge sedan, säger en ung man vars namn förblir okänt.

Artikelbild

| Det fanns demonstranter på plats. Men polisen höll dem på avstånd.

När Jimmie Åkesson kliver ut framför publiken får han kraftiga applåder. Han håller ett tal som uppskattas av många. De flesta verkar vara hans vänner. Löfven (S) är huvudfienden. Han visar också missnöje med moderatledaren. Hans kritik mot invandringen och löften om satsningar på vården får de längsta applåderna. Efter talet verkar han vara avslappnad. Trots hoten och att det återstår flera punkter för honom under dagen. Fler tal.

– Vi ligger bra till och många kommer och lyssnar. Vi är de som utmanar, säger han.

Artikelbild

| Demonstranterna kom bland annat från Ung Vänster.

Det fanns demonstranter på plats. Blev du störd av dem?

– Det var bara vid något tillfälle som jag hörde dem. Annars tror jag att vi lät mera, säger Jimmie Åkesson.

Artikelbild

| Bakom staket och med massor poliser på plats. Säkerheten kring Jimmie Åkessons tal var omfattande.

SD:s starke man i Norrköping Darko Mamkovic fanns på plats under torgmötet. Efteråt var han nöjd och han fick en kort pratstund med sin partiledare.

– Jag har träffat honom förut. Men visst var det bra för Norrköpingsborna att få höra vår partiledare. Jag brukar vara försiktigt pessimistisk. Men jag tror att det kommer gå bra i valet.

Artikelbild

| Jimmie Åkesson avstår att kommentera hur det kommer att gå för partiet i Norrköping. – Men vi ser framgångar överallt och jag tror att det kommer gå bra här också, säger han.

Bakom oss lättar polisen på avspärrningarna. Två svarta bilar lämnar Tyska torget. Jimmie Åkessons turné fortsätter till nästa stad.