Det är bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work som via systerbolaget Academy har drivit utbildningen i Stockholm sedan en tid, och rekryterat från bland annat Linköping. Nu vill man testa marknaden och arrangera utbildningen här. Hittills har man utbildat cirka 400 inom olika bristyrken kring IT och teknik, med fokus på programmering. Nu satsar man på systemutvecklare inom programmeringsspråket C/C++. Utbildningen fokuserar på ”embeddedprogramming”, vilket handlar om IT-system som används för driftstyrning eller övervakning i teknisk utrustning som maskiner och fordon. Behovet inom IT är stort:

– År 2022 kommer det enligt IT- och telekomföretagen att saknas cirka 70 000 experter inom den digitala sektorn i Sverige, säger vd:n Micael Holmström.

Många företag skriker efter programmerare. Micael Holmström noterar dock att det är kombinationen systemutveckling och en helt annan kompetens som kan vara en riktig vinnare i längden.

Artikelbild

| Micael Holmström, vd.

– Många företag befinner sig i dag i ett gränsland mellan att vara ett renodlat IT-företag, eller ett företag med tjänster som omfattar mycket IT. Gränserna suddas ut. Har man en kompetens och fyller på med systemutveckling så är det en perfekt matchning.

Han tar exemplet en kemist som vidareutbildar sig och blir programmerare, alternativt en perfekt länk mellan andra systemutvecklare och verksamheten. Academy garanterar jobb åt den som går utbildningen, eftersom man också arbetar med konsult- och bemanningsfrågor.

– Vi bedömer och anställer våra kandidater och tar hela investeringen i utbildningen. Men vi har ingen ambition att bli världens största konsultföretag. Planen är att hitta en perfekt matchning och få ut våra konsulter på andra företag som, om det känns bra, kan anställa dem. Det är vår affärsidé.

Men utbildningen är inte någon dans på rosor:

Artikelbild

| Acacemic work. Bemanningsföretaget har sina lokaler på Drottninggatan. Nu ska AW:s systerbolag Academy satsa på intensivkurser i programmering i Linköping.,

– Nej, det är väldigt, väldigt, väldigt mycket jobb. Det finns ingen som klarar den utan att ta till kvällar och helger. Vi har räknat på antalet programmeringstimmar och de blir cirka 500 timmar. Vilket är ungefär lika mycket som på en universitetsutbildning, om man bara ser till antalet timmar.

Vilka egenskaper söker ni?

– Man ska ha en kognitiv förmåga, och kunna ta till sig mycket information. Man ska ha ett driv, och motivation att lära sig programmering, säger Micael Holmström.

Academic work ligger på Drottninggatan. Systerbolaget Academy söker nu lokaler till utbildningen, bland annat i Mjärdevi.