– Jag ser verkligen fram emot att lära känna den här kommunen, som jag numera också bor i, hur den ser ut och vilka förutsättningar som finns. Prio ett är att lära känna medarbetarna och alla andra som jag ska jobba nära, det ser jag verkligen fram emot, säger kulturchefen när vi träffas vid hennes nya kontor, under hennes blott andra arbetsdag.

Det märks tydligt var Lena Axelsson inledningsvis lägger sitt fokus. Under hennes första två veckor är det framförallt personalmöten och medarbetarsamtal som gäller, allt för att lära känna sina medarbetare så snabbt som möjligt. Det är den här delen av chefsskapet som den tidigare bibliotekschefen brinner mest för.

– Även om jag råkar ha ett chefsuppdrag är jag ingen solitär på något vis, utan jag vill jobba och samverka tillsammans med andra, allt från föreningslivet till entreprenörerna i kommunen. Det är också viktigt för mig att finnas till för mina medarbetare och en av de roligaste sakerna i mitt uppdrag är samtalen med dem och när jag ser dem utvecklas och genomföra egna idéer. Då växer jag också.

Artikelbild

| Lena Axelsson kommer från tjänsten som bibliotekschef i Linköpings kommun. Nu tar hon sig an en ny utmaning, som kulturchef i Kinda.

Vägen till kulturchefsuppdraget i Kinda började på Bibliotekshögskolan i Borås och fortsatte i uppväxtkommunen Mjölby, där hon blev kvar i 18 år. Därefter tog hon sig an uppdraget som kulturchef i Vadstena innan hon återvände till biblioteksverksamheten som chef i Linköpings kommun. Där hann hon påbörja sitt åttonde år innan uppdraget i Kinda hägrade.

– Det finns egentligen två bidragande orsaker till att jag sökte den här tjänsten och ingen står över den andra. Dels bor jag i den här trakten sedan tre år tillbaka och dessutom kände jag mig sugen på att titta mig omkring, jag tycker det är spännande med nya utmaningar. När det dök upp en tjänst här var jag bara tvungen att söka, berättar Axelsson och fortsätter:

– Jag tycker väldigt mycket om kulturchefsuppdraget, att få jobba med bredden inom kulturområdet, allt från bibliotek och allmänkultur till turism och fritid. Det handlar på många sätt om att serva och ge till våra medborgare och besökare.

Redan nu, bara dagar in i chefsskapet, ser Axelsson att Kinda är en liten kommun med stor potential, med vacker natur, många sjöar, fin skidåkning och mängder av duktiga kulturarbetare.

Artikelbild

| "Jag ser verkligen fram emot att lära känna den här kommunen", säger Kindas nya kulturchef Lena Axelsson.

– Jag har en mycket god känsla hittills och jag har blivit så väl emottagen. Det här ska bli så spännande.