– Det är vår förbannade skyldighet som ingenjörsföretag att dela med oss. Det är bästa sättet att få svensk industri att blomstra. Vi har letat efter nya lokaler i två år. Nu har vi både kontor och verkstad i Mjärdevi och det är vi väldigt glada för, säger sektionschefen Joachim Tollstoy.

Företaget har sitt säte i Stockholm, men har funnits i Linköping sedan 2008, då Joachim Tollstoy som är uppvuxen här fick i uppdrag att öppna en filial. Devex Mekatronik arbetar på uppdrag av andra företag, både som konsulter och med egen tillverkning. Intill kontorslokalerna finns en liten verkstad med 3D-skrivare, CNC-svarv, kompositlabb och annan teknik.

Linus Blomqvist ansvarar för prototypbyggnation och har även ansvar för uppbyggnad av verkstaden. Just nu utformar han ett greppvänligt handtag till en elektronisk produkt åt en kund, i ett plastmaterial som liknar lera.

Artikelbild

| Linus Blomqvist utformar ett greppvänligt handtag i verkstaden som ligger vägg i vägg med kontoret i Mjärdevi.

– Det är väldigt smidigt att jobba med. Och vi vill ge kunden någonting att hålla i och bedöma, säger Linus Blomqvist.

Senaste året har verksamheten i Linköping ökat med åtta anställa, och nu är man 31 personer i Mjärdevi eller ute på olika konsultuppdrag.

För Joachim Tollstoy är det här en personlig resa. Han jobbade först med produktutveckling på trucktillverkaren Actil i Vreta kloster, men flyttade till Uppsala och började på Devex Mekatronik.

– Jag följde med min fru dit för att hon skulle doktorera där, 2004. Där fick jag konsultuppdrag på GE Healthcare och gick alltså från truckar till medicinutrustning, säger han.

Artikelbild

| Ingenjören Felix Asplund arbetar med en svetsfixtur. När man svetsar rör sig alltid metallen en smula och behöver därför fixeras.

När hustrun var färdig med forskarutbildningen ville de tillbaka till Linköping. Då tänkte han först sluta på Devex.

– Chefen ville något annat: Att jag skulle starta en filial i Linköping.

Artikelbild

| "Det är vår skyldighet att dela med oss", säger Joachim Tollstoy, sektionschef på Devex Mekatronik i Linköping.

Deras första kund blev relativt nystartade Impact coatings. Devex Mekatronik har i dag kunder som Saab, Ruag space, Siemens och Väderstad. De har också spetskompetens inom utveckling av produkter i det lätta materialet komposit.

Joachm Tollstoy vill tillgängliggöra verkstaden för unga innovationsföretag. De har ett mångårigt samarbete med statliga uppstartsfinansiären Almi företagspartner.

– Det är inte ovanligt att vi hjälper uppfinnare med råd och utformning av deras produkter. Jag tror att vi kan stötta startup-bolagen som finns i Linköping och Mjärdevi med vår kreativa miljö, säger Joachim Tollstoy.