Snövall togs bort - men bara på en sida

Snövallen vid mitt-räcket var en dödsfälla. Men Vägverket nöjde sig med att bara ta bort vallen i den ena körriktningen.

Den upplogade vallen av snö mot räcket kan ha påverkat olyckans dödliga  utgång.

Den upplogade vallen av snö mot räcket kan ha påverkat olyckans dödliga utgång.

Foto:

Nyköping2010-01-26 06:56

Söndagens olycka hade sannolikt kunnat förhindras. Det som gjorde att den 27-åriga kvinnan körde av vägen var den snövall som bildats vid motorvägens mitträcke. Den stenhårt packade vallen förvandlades till en ramp.

Ploga åt höger

Einar Schuch är väg- direktör på Vägverkets region i Mälardalen och väl medveten om farorna med snövallen.

- Helst ska man ploga åt höger, men om det faller mycket snö är det inte alltid genomförbart. Det kan då bildas en hård snövall. Vi har haft flera olyckor i den södra körriktningen och där togs vallen bort för en dryg vecka sedan.

Statistik

Att Vägverket bad sin entreprenör att ta bort snövallen endast i den södergående filen och inte i den norrgående, där söndagens olycka inträffade, grundar sig på olycksstatistiken. Under de sju senaste åren har det inträffat 32 olyckor med personskador på den aktuella sträckan. Av dem inträffade 23 i den södergående körriktningen.

Grävmaskin

Men nu ska även vallen i norrgående riktning bort. Det sker i dag.

- Vallen är stenhård och det är mycket arbetsamt att ta bort den. Det krävs en grävmaskin, två lastbilar och tre trafiksäkerhetsfordon. Risken är också att arbetet leder till trafikincidenter.

Dödsolycka

Sträckan där olyckan inträffade är ökänd. Så sent som den 1 januari i år dog en 25-årig man som färdades i en bil som kolliderade med en bärgningsbil. Vägverket vidtog då en del åtgärder.

- Ganska omgående sänkte vi hastigheten från 100 till 80 kilometer i timmen. Samtidigt tog vi ett beslut att inleda en utredning för att se vad som är problematiken på den aktuella sträckan.

Vad är problematiken?

- Problemet är att den här delen av motorvägen byggdes på 1960-talet. Den är byggd för vänstertrafik och det är därför påfarter och avfarter är så knepiga.

- Dessutom har vi fått en väldigt intensiv trafik till Skavsta flygplats. Ju mer trafikanter vi får i de här partierna desto större är givetvis risken att det inträffar olyckor.

I dag, tisdag sätter Vägverket upp skyltar som varnar för att sträckan är olycksdrabbad.

Varför har de inte satts upp tidigare?

- Vid den förra döds-olyckan tog jag omgående beslutet att skyltarna skulle sättas upp. Men vi var tvungna att beställa dem. Skyltarna ser olika ut beroende på vad som står på dem. På tisdagen ska samtliga skyltar vara uppe, säger Einar Schuch.

En eventuell ombyggnad av den aktuella sträckan ligger flera år framåt i tiden. Vägverkets utredning ska vara klar i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om