Gärna debatt -- men inga påhopp

Den uppslitande debatten om kommunhusets placering har skapat djupa sår i kommunpolitiken, främst mellan allmänheten och dess valda företrädare men också mellan politikerna.

ödedshög2004-06-01 07:20

Det säger Bengt Gideskog (m), tjänstgörande ordförande i kommunfullmäktige under Kerstin Svenssons sjukskrivning. Från sin utsiktspost i ordförandestolen är han djupt bekymrad över den lokala demokratins framtid och fullmäktiges förmåga att fatta impopulära men nödvändiga beslut.

Bengt Gideskog syftar förstås på Ulf Hermanssons (s) avhopp. Kritiken inte minst från de egna sympatisörerna ledde till att Hermansson lämnade samtliga politiska uppdrag. Gideskog ifrågasätter också att en ordinarie ledamot valde att avstå från just detta sammanträde på grund av den högljudda kritiken.

- Då har det gått för långt även om jag uppskattar ett folkligt engagemang i politiken. Gärna debatt i sakfrågan men utan personpåhopp.

Förlorare

Bengt Gideskog vill inte framstå som en dålig förlorare i den här intervjun eftersom han tillhörde den förlorande sidan i omröstningen om kommunhusets eventuella flyttning till centrum, men det som bekymrat honom mest är kommunfullmäktiges förmåga att fatta kloka beslut den närmaste framtiden.

- Vår senaste prognos visar på ett budgetunderskott för året på elva miljoner kronor och då förstår ju alla att det måste till kraftiga åtgärder för att åstadkomma en ekonomi i balans.

Helhetsansvar

- Hur ska vi kunna fatta kloka beslut när vi riskerar en högljudd opinion emot oss vid varje obekvämt beslut? Fullmäktige har ett helhetsansvar för den kommunala ekonom och kan inte falla undan för högröstade särintressen.

Finns det risk för att fler ledamöter lämnar sina uppdrag?

- Jag har talat med flera i olika partier som umgås med liknande planer. De upplever situationen som väldigt arbetsam, säger Gideskog och fortsätter:

- De tunga politiker som exploaterat det folkliga missnöjet har ett stort ansvar. Det är inte bara att rycka på axlarna och tro att allt är som förr. Det handlar om att återställa fullmäktiges integritet och se till att vi får vettiga arbetsformer i framtiden.

Självrannsakan

Hade ni aktiva politiker kunna göra något annorlunda för att undvika den här situationen?

- Vi skulle tänkt till ordentligt innan vi lanserade förslaget. Vi skulle varit tydligare om besparingseffekten. 9--10 färre tjänster betyder en besparing på 3,5 miljoner kronor.

- Ett annat fel var att det principbeslut om flyttning som fattades i februari 2002 inte följdes av ett omedelbart finansieringsbeslut.

Kommunfullmäktiges ordförande säger att han och övriga politiker blev tagna på sängen av den folkliga opinionsstorm som växte fram med full kraft efter valet 2002.

Symbolfråga

- Ibland har jag tänkt att kommunhusflytten vuxit till en symbolfråga - ett illavarslande tecken på att kommunens invånare är allmänt missnöjda med sina politiker. Då är det allvarligt.

Knappast något parti undgick splittring i frågan. Varför var det så?

- Ödeshög är en liten ort och invånarna lever tätt inpå varandra. Många är släkt eller arbetskamrater och många ledamöter klarar inte pressen.

Partipiska behövs

Gideskog säger att partipiska är ett begrepp med en negativ laddning men att det också ryms något positivt i ordet.

- Framöver krävs större partidisciplin om det inte ska bli polsk riksdag. Den situationen vill jag inte uppleva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om