Hitta första hjälpen i naturens apotek

Håkan Strotz är en överlevnadsmänniska. Han vet hur man tar naturen till hjälp i ett nödläge under en naturutflykt.

Foto: Fotograf saknas!

ÖDESHÖG 2011-06-14 00:00

Vi stämde möte med honom mitt
ute i skogen vid Sjögetorp nära Ödeshög, där han bor och driver Urnatur tillsammans med sin fru Ulrika Krynitz.

Vi ställde frågor som:

 Hur fixar man första hjälpen om man hamnar i någon form av dilemma under en utflykt i naturen?

 Vad gör man om man plötsligt får huvudvärk, diarré eller stukar foten?

 Vad kan finnas alldeles omkring en där ute i skogen som går att ta till - med naturen som apotek?

I bildtexterna härintill kan du läsa Håkans tips om allehanda växter som vi hittade under någon timmes vandring i en helt vanlig skog en högsommardag med både sol och regn.

Ta det lugnt!
Hans första svar blev:

- Det gäller att inte stressa upp sig. Ta det lugnt. Då föröder man inte energi i onödan utan är mer klarsynt och hittar lättare lösningar som gör att man tar sig ur den situation man hamnat i.

Faller man för stressen och springer åt det håll man "tror" att bilen står bränner man onödigt mycket energi i form av kolhydrater och ödar bort krafter som behövs till annat.

- Men var ändå inte passiv. Att göra något - i princip vad som helst - fungerar rätt på psyket. Gör upp en eld. Krama ett träd ...

Håll hjärnan igång
Att dricka och få i sig något som innehåller kolhydrater är viktigare än att stilla hunger. Med dryck och kolhydrater (till exempel i bär som hallon, smultron, nypon, blåbär och lingon, men också i kokta rötter från kärleksört, kardborre och bladvass) kan man fortsätta tänka klart.

- Det gäller att hålla igång hjärnan så att den fungerar optimalt. Rasar blodsockret blir vi irrationella och riskerar att göra något dumt. Och hålla sig varm, den som passiviseras av kyla kan inte ta hand om sig själv.

Kan vi lita på dina tips?

- Jag har tillämpat dem i praktiken och inte bara läst mig till hur man kan använda olika växter. Därför vet jag att det fungerar.

Levde stenåldersliv
Håkan Strotz är 46 år och utbildad jägmästare. Han prövade tidigt på att leva stenåldersliv och har besökt olika naturfolk världen över. Under årens lopp har han hållit många överlevnadskurser och lärt såväl barn som vuxna att laga mat över öppen eld. Sådana inslag finns fortfarande i den verksamhet som bedrivs vid Urnaturs skogseremitage. Här ges människor chansen att leva nära naturen utan moderna bekvämligheter under något dygn.

- Året runt använder vi oss av vad naturen ger i form av bär och växter på ett sätt som inte är så vanligt längre, påpekar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om