”NN måste ha insett att döden var en praktiskt taget oundviklig effekt av det våld han utövade mot huvudet” skriver Linköpings tingsrätt i sin dom mot 20-åringen. Mannen döms till tio års fängelse för mord på den 51-årig man som befann sig i lägenheten tillsammans med 20-åringen i april i år. Mannen döms även för grov misshandel av ytterligare en man som befann sig i samma bostad.

Vid 19-tiden den 18 april förra året kom larmet till SOS om ett pågående bråk i en lägenhet i Ödeshög. Av domen i tingsrätten framgår nu att larmet ringdes in av en tredje man i lägenheten som bevittnade bråket mellan 20-åringen och 51-åringen. Till operatören sa mannen att han trodde att 51-åringen var död.

Två vittnen utanför huset hörde slag och skrik från bostaden och ringde polisen. Ett av vittnena har uppgett att hon hörde någon skrika dödshot. Den då 19-årige mannen lämnade lägenheten men uppehölls av ett vittne tills polisen kunde gripa honom.

Artikelbild

I förhör har mannen, som hunnit fylla 20 år, uppgett att stämningen mellan de tre var god tills 51-åringen började provocera honom, uttala sig kränkande och angripa honom fysiskt. Åklagare Elin Åkerberg har hävdat att 20-åringen möjligen blev provocerad och angripen av 51-åringen, men att provokationen och 20-åringens behov av att försvara sig upphörde när 51-åringen föll till golvet.

Den nu dömde 20-åringens advokat, David Massi, hade yrkat på att hans klient skulle dömas för dråp om domstolen skulle komma fram till att han haft uppsåt att döda 51-åringen. David Massi anser att flera faktorer talar för betydligt lägre straff.

– Jag tycker att domen är felaktig. Åtalet är inte styrkt som det borde vara, säger han.

Vad säger din klient om domen?
Artikelbild

– Jag vill inte gå in på det. Givetvis är vi båda besvikna. Det är högst sannolikt att vi överklagar, säger David Massi.

Försvarsadvokat David Massi hävdade under rättegången att 20-åringen handlat i nödvärn då han sparkade 51-åringen. Tingsrätten anser däremot, precis som åklagaren, att 20-åringen hade tid att besinna sig när 51-åringen ramlat på golvet. Domstolen anser också att det är bevisat att 20-åringen var medveten om vad han gjorde eftersom våldet riktades mot offrets huvud och att han uttalade dödshot. Därmed hade han uppsåt att döda, enligt domstolen.

Artikelbild

Av polisförhör med socialsekreterare i Ödeshögs socialtjänst framgår att 20-åringen sedan flera år missbrukat alkohol och narkotika och i flera år varit placerad på olika behandlingshem. Han har frekvent kunnat rymma, ibland varit borta i flera veckor och upprepade gånger missbrukat alkohol och narkotika under rymningar.

Av förhören framgår att 20-åringen konstaterats ha svårt att kontrollera impulser och bristande förståelse för konsekvenser. Socialtjänsten har också haft svårt att hitta en fungerande behandling för mannen.

Vid tidpunkten för brottet var 20-åringen omhändertagen av socialtjänsten enligt lagen om vård av unga och så sent som i januari rymde han från en behandlingshemsplacering och när han återkom i kommunens vård fanns det inte längre någon plats för honom på något behandlingshem.

Socialförvaltningen beslutade att han skulle placeras i en jourlägenhet i Ödeshög eftersom socialnämnden i kommunen uppfattade att han hade som ambition att bryta sitt missbruk. Kort därpå ändrade socialnämnden uppfattning men inget behandlingshem hade plats förrän i april. Onsdagen den 18 april, samma dag som mordet i lägenheten ägde rum, begärde socialtjänsten hjälp av polis med att hämta den nu dömde mannen. Polisen hade dock, enligt dokumentationen, ingen patrull ledig som hade möjlighet att hjälpa till med hämtningen.