40 konstnÀrer visar upp sina verk

För 23:e Äret i rad var det i helgen dags för konstsalong. Ett 40-tal amatörer och yrkeskonstnÀrer visar upp sig.

KonstnĂ€rerna Krister Blixt Kerstin Grönvall och Marianne Andersson pĂ„ Ödeshögs 23:e konstsalong.

KonstnĂ€rerna Krister Blixt Kerstin Grönvall och Marianne Andersson pĂ„ Ödeshögs 23:e konstsalong.

Foto: Sune Johansson

Ödeshögs kommun2019-11-10 12:08

– Vi bjuder numera in intresserade Ă€ven frĂ„n grannkommunerna, berĂ€ttar Marianne Majsa Andersson i Ödeshögs konstförening.

Kulturskolan Àr platsen för denna hÀndelse, och bredden Àr som vanligt stor bÄde i stil och material. Flera skulpturer i mindre format stÄr pÄ piedestaler mitt i rummet och omringas av alla mÄlningar.

Varför finns det sĂ„ mĂ„nga konstnĂ€rer i lilla Ödeshög?

– Det Ă€r Omberg, svarar Kerstin Grönvall direkt och sĂ€ger sig syfta pĂ„ mystiken och magin med berget mellan slĂ€tt och sjö.

Hon tyckte sjÀlv inte hon hade nÄgot hon ville visa i Är, men Àr pÄ plats och tittar pÄ andras verk.

Men flyttar konstnÀrerna hit, eller blir folk konstnÀrliga av att bo hÀr?

– Det Ă€r nog bĂ„da delarna, tror Marianne.

En ström av besökare kommer frĂ„n grĂ„rusket utanför kulturskolan in i lokalen för att titta. DĂ€r Ă€r det varmt och vĂ€lkomnande och positiv stĂ€mning. Marianne berĂ€ttar en annan positiv nyhet för kulturlivet i Ödeshög. Det Ă€r nu klart att Kulturföreningen Saga köper sitt kulturhus av Ödeshögskooperativet efter att man hyrt sedan det invigdes för exakt tvĂ„ Ă„r sedan.

– Det innebĂ€r att verksamheten kan fortsĂ€tta, sĂ€ger Marianne och passar pĂ„ att klaga lite pĂ„ kommunen som hon menar Ă€r njugg nĂ€r det gĂ€ller att ta sitt kulturansvar.

Nu finns det ju aktiva kulturföreningar som jobbar hÄrt och ideellt, men medlemstalet minskar enligt Marianne. Och nÀr det gÀller Saga sÄ hoppas hon att bidrag kan komma Àven frÄn annat hÄll, till exempel mikrofonden.

Karta: Dans- & Musikskolan
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!