3-3-modell på försök i Ödeshög

I dag börjar personalen på gruppboendet för psykiskt handikappade i Ödeshög testa ett nytt arbetsschema på modet.

ödeshög2002-03-01 06:23

I höstas blev de inspirerade av det som brukar kallas Lindesbergsmodellen eller 3--3. Försöket med den nya arbetsmodellen ska pågå mellan mars och september.

Som Corren skrivit tidigare har många kommuner visat intresse för att införa den nya arbetsmodellen i vården. Att det redan kommit igång i Ödeshög kan bero på att de anställda själva tog tag i saken -- och den ekonomiska aspekten.

-- Vi har inte behövt begära extra pengar för vår verksamhet. Det kommer inte kosta mer än tidigare, därför har det gått så snabbt att genomföra.

Impulsen fick arbetsledaren Eva Karlsson genom en artikel i en veckotidning. Hon diskuterade möjligheten på flera personalträffar och åkte sedan till Lindesberg tillsammans med en kollega.

På traditionellt vis

-- Åtta var positiva från början. Två tvekade, men nu har de tänkt om.

Personalen som ingår i schemat består av 10 vårdare. Hittills har de arbetat på traditionellt vis fem dagar i veckan med dag- och kvällspass om vart annat. Nu ska de jobba tre dagar och vara lediga tre.

-- Vi börjar sent den första dagen och jobbar sedan två dagspass.

Det innebär en arbetstidsförkortning med 12 procent. Det blir 29,75 timmar per vecka istället för 37 räknat på en heltid. Men därutöver åtar sig de anställda att arbeta 15 extradagar när det behövs, till exempel vid arbetstoppar eller när det förekommer mycket sjukskrivningar och semestrar.

-- På det här sättet hoppas vi kunna dra ner både korttids- och långtidssjukskrivningar. I Lindesberg lyckades de minska sjukskrivningarna med 60 till 70 procent.

Kommunen med sig

Personalen har stöd för den nya arbetsmodellen från kommunen. Både förhandlingsdelegationen och socialnämnden har gett klartecken. Även Kommunals fackombud, Gun Broomé, är med på noterna.

Gunn Bredstedt, från Kommunal och ordförande för LO-facken Linköping känner inte till om 3--3-modellen ännu har testats i Östergötland.

-- Nackdelen med 3--3 är att man jobbar helg oftare, samtidigt blir helgerna ofta tyngre med nuvarande schema. I Linköping har personalen på äldreboendena T1 och Berga fått erbjudandet att jobba enligt 3--3-modellen men sagt nej.

I Finspång är man på gång inom äldreboendet Hårstorpsgården, berättar Berit Martinsson, lokal ordförande i Kommunal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om