Det är budskapet som Ödeshögs kommun nu försöker sprida när det gäller det så kallade Navet intill torget, korsningen som ska invigas på nationaldagen.
Att det är ett gångfartsområde framgår tydligt av skyltningen när man kör in i korsningen. Det betyder att alla trafikanter ska hålla max gåendes fart, cirka sju kilometer i timmen.
Däremot är det inte helt lätt att se vilken väg man ska ta genom korsningen. Att det står en rund sak i mitten, som snart ska prydas med ett konstverk, betyder inte att det är en rondell, enligt Emil Wissman, teknisk chef på kommunen.
– Det har aldrig varit tal om att det skulle vara en rondell. Vi använder begreppet ”shared space” och det betyder att trafikanterna delar utrymmet och att man tar hänsyn till varandra, säger han.
Så här står det på kommunens hemsida: ”Får man köra hur som helst över området? Ja, i princip. Vissa körstråk kommer ändå att upplevas som mer naturliga men det viktigaste är att ta det lugnt och känna sig för.”
Om man upplever att stenstoden i mitten ska rundas motsols som i en rondell, så får man alltså göra det. Men man kan även ta vänstervarvet, som kommunen skissat det med pilar på en karta som ligger ihop med den förklarande texten på hemsidan.
– På den första skissen som lades ut blev det lite tokigt med pilarna på omgivande gator. Det såg ut som att det var vänstertrafik. Men det har vi ändrat, säger Emil Wissman.
Han har studerat trafiken genom korsningen och upplever inte att det skulle vara några problem. Men kommunen har fått in medborgarförslag som vill att det ska vara en regelrätt rondell i stället.
Konstnären Gebbe Björkman, som bor strax intill, är kritisk i sitt brev till kommunen. ”Hur kan man uppfatta det centralt placerade konstverket med tillhörande område som något annat än en slags minirondell?” frågar han och föreslår att den ska få gängse trafikregler för rondellkörning, fast med bibehållen gångfart där gående har företräde.
Emil Wissman tror att även Ödeshögsborna kommer att vänja sig vid nyheten.
Han menar att tanken med begreppet ”shared space” handlar om att man bygger trafikmiljön på ett sätt som uppmuntrar till samspel, snarare än att ha uttalade regler som högerregeln eller väjningsplikt.
Han säger att Ödeshögs kommun studerat andra kommuners tillämpning av just gångfartsområden. I Norrköping finns till exempel Skvallertorget där det i många år funnits en liknande lösning. Trots hög trafikbelastning sker inga eller mycket få olyckor där.
Men han tror att det kan gå att göra det mer tydligt att det rör sig om ”shared space”, som att till exempel sätta ut blomlådor i trafikmiljön eller en upplysningsskylt på liknande sätt som Mjölby kommun gjort på Kanikeplan.
– Vi har haft ett långt samråd och ställt ut förslaget för att få in synpunkter från allmänheten. Det är lite synd att inte engagemanget kom i samband med det, tycker han.
Ödeshögs kommun har fått medfinansiering till projeket med statliga pengar för trafikbegränsande åtgärder.