En brukarenkät visade för ett halvår sedan att de äldre i Ödeshög var bland de mest nöjda inom svensk äldreomsorg.
Men även enkäten pekade på brister i den sociala samvaron, och i övrigt var det annat än det länsstyrelsen har undersökt på Rosengården som enkäten tog upp.
- Det är tråkigt att få kritik men vi måste se den som en början på ett förbättringsarbete. Jag tror att det mesta går att åtgärda med de resurser vi har, om vi ser över och styr resurserna dit där de behövs mest, säger Ywonne Holm, chef över äldre- och handikappomsorgen i Ödeshög.
Sorglig läsningLänsstyrelsen besökte Rosengården i juni och resultatet är en sorglig läsning.
Varken enhetschefen eller personalen i äldreboendet har tid att göra sitt jobb fullt ut.
De boendes individuella behov tillgodoses inte, eftersom ingen har tagit reda på vilka dessa behov är. Personalen upplever att de får veta för lite när en ny person flyttar in på Rosengården om hans eller hennes behov och önskemål.
De boende måste klara sig utan både gemensamma och individuella aktiviteter, som till exempel promenader.
Personalen bristerDelar av personalgruppen har inte den kompetens, förmåga och det förhållningssätt som krävs för att bemöta de boende på ett respektfullt och professionellt sätt.
Informationen mellan personalgrupper, liksom mellan personal och de boende och deras anhöriga, fungerar dåligt. Så även dokumentationen.
Fortfarande osamsOm bemanningen motsvarar behoven är oklart, eftersom det inte finns rutiner för att kontrollera om så är fallet.
Den osämja mellan och inom personalgrupper som uppdagades vid en tillsyn för tre år sedan råder fortfarande. Det är enligt länsstyrelsen oacceptabelt, då det kan innebära att de boende inte får den vård och omsorg de behöver.
Länsstyrelsen tycker att det är särskilt allvarligt att brister som påtalades för tre år sedan fortfarande kvarstår.
Ywonne Holm förklarar att det delvis kan bero på att både hon och enhetschefen är nya sedan förra tillsynen.
- Vi måste gå genom kritiken tillsammans med personalen direkt efter semestrarna, säger hon.
Senast 31 oktober vill länsstyrelsen ha svar på vad socialnämnden tänker göra åt bristerna.