Ändå måste 200 grisar avlivas

Det värsta är att avliva djur till ingen nytta. Ragnar Svensson på Fyrbondegårdens lantbruk utanför Ödeshög har sysslat med grisproduktion sedan början av 60-talet. Nu står han inne i stallet tillsammans med sönerna Magnus och Anders och klappar de dräktiga gyltor (mammagrisar), som inte har lång tid kvar att leva.

Magnus och Anders Fyrbonde och deras pappa Ragnar Svensson är bedrövade över att grisarna måste avlivas. Bild: Jeppe Gustafsson

Magnus och Anders Fyrbonde och deras pappa Ragnar Svensson är bedrövade över att grisarna måste avlivas. Bild: Jeppe Gustafsson

Foto:

ÖDESHÖG2003-07-22 07:44

-- Trevliga och fridfulla djur, tycker Ragnar. De har inte gjort något fel.

-- Vi räknar med att 75 stycken får avlivas i första omgången, och sedan blir det 20 till för varje vecka, säger Magnus Fyrbonde med en djup suck.

Lillebror Anders drar jämförelsen med en vägkorsning, där en massa bilar kört fast. Hela tiden fylls det på nya fordon utan att några kan komma därifrån. Resultatet blir kaos.

Riktigt så långt har det dock inte gått på deras stora lantbruk, så kallad salmonellagård men utan salmonella. Där finns ingen smitta, det är Anders helt övertygad om.

-- 300 prover har tagits hittills och bara ett har varit positivt. Men hela gården, stall för stall, måste saneras, och vi hoppas att arbetet kommer igång i dagarna.

Så ringer telefonen och Anders får besked om att 100 slaktgrisar kan tas emot på torsdag. Det kommer att lätta något på trycket.

-- Men de slaktas i särskild ordning, som det heter, en dyr och mycket omständlig procedur som kostar mer än vad grisarna är värda.

Det var den 18 juni på eftermiddagen som distriktsveterinären ringde hem till Magnus Fyrbonde. Beskedet han fick var att gården drabbats av salmonella. Sedan dess har inget varit sig riktigt likt.

-- Det är lätt att tappa sugen men vi måste klara ut det här och komma igen.

"Bondekompis" startar

Mitt i salmonellakrisen har LRF:s projekt "Bondekompis" startat. Fyra östgötar, tre män och en kvinna, finns till hands för att stötta lantbrukare som har bekymmer eller bär på obesvarade frågor.

-- På många håll är det mycket ensamarbete och därför viktigt att ha någon utomstående att prata med, menar Allan Ånell, vice ordförande för LRF i länet och bondekompis.

Han har dessutom haft smågrisuppfödning tidigare och känner mycket för de utsatta bönderna i just denna näring. Ånell har haft kontakt med flera av svinproducenterna, bland annat då de tre ägarna till Fyrbondegårdens lantbruk.

-- Jag tror att den här tråkiga händelsen kan stärka det sociala nätet. Då kommer det något gott ur krisen, säger Magnus Fyrbonde.

-- Och fortfarande är svenskt kött det säkraste som finns, menar Anders. Det har tagits över 4 000 prov på grisar utan att någon salmonella kunnat spåras.

Suckar och samtal

Salmonellasmittan fanns alltså i foderkoncentratet, vitaminer, soja och rapsmjöl, från Lantmännen i Norrköping. Det som sedan blandas med spannmål från gården.

Och nu väntar storsanering enligt den plan som den utredande veterinären Göran Karlsson upprättade den 19 juli, en månad efter salmonellabeskedet. En tid av många suckar, samtal, diskussioner och pep talk.

-- Jag har talat över 30 timmar i mobilen, noterar Magnus. Det är viktigt att prata med olycksbröder, men också att ligga på handläggare på berörda myndigheter.

-- Vi försöker behålla gnistan och inte bli för deppiga, menar Anders. Så länge man har fullt upp med jobbet går det rätt bra.

Och så är det ju mest hela tiden. Bara 40 procent på Fyrbondegårdens lantbruk utgörs av grisproduktion. Man har köpt och arrenderat ett 20-tal gårdar i området, har totalt 500 hektar åkermark och kör på entreprenad på många håll i länet och i Småland. Tio personer är anställda och företaget omsätter drygt tio miljoner kronor om året.

200 djur avlivas

Men grisarna är ändå själva hjärtat i verksamheten, det tycker inte minst pappa Ragnar Svensson som stått djuren nära i 40 år. Det finns 120 modersuggor och på ett år produceras normalt 1 500 slaktsvin och 1 000 livdjur.

I dag är det 1 800 djur som fyller alla utrymmen. De dräktiga gyltorna, som ska börja grisa om två veckor, måste avlivas. Förmodligen kommer det att röra sig om uppåt 200 djur, innan saneringen är klar och ordningen återställd.

-- Det känns så meningslöst, tycker Ragnar. De har ju inget ont gjort.

-- Och inte vi heller, säger Anders.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om