Bageri bygger nytt – gör succé med glutenfritt

Det glutenfria brödet från Lysings Konditori & Bageri lockar kunder från hela landet. Nu bygger man ut för att möta efterfrågan.

Surdegsbröd. Anneli Johansson visar upp resultatet av det senaste receptet som hon experimenterar med.

Surdegsbröd. Anneli Johansson visar upp resultatet av det senaste receptet som hon experimenterar med.

Foto: Fredrik Nygren

Ödeshög2017-01-17 08:47

Anneli Johansson visar glatt upp sitt stora, nya utrymme i anslutning till Lysings Konditori & Bageri i centrala Ödeshög, som hon äger och driver sedan 17 år tillbaka. Här ska det bara bakas riktigt glutenfritt bröd – fem dagar i veckan.

– Tidigare har vi alltid behövt städa och skura bord, golv, väggar, maskiner – allting. Först efter det har vi kunnat baka utan gluten. Och då har jag ändå inte fått kalla brödet glutenfritt, enligt regelverket .

Men nu blir det alltså ändring på det. Med nytt bageri och flera nyanställda ska produktionen av äkta glutenfritt ökas rejält.

– Intresset för oss har växt jättemycket. Folk åker hit från Karlstad och Jönköping och alla möjliga ställen, säger Anneli Johansson.

Hon är själv glutenintolerant har ända sedan hon diagnostiserades försökt att få till det perfekta brödet, som även hon kunnat äta. Och det är inte enkelt att baka utan gluten. Limporna får sällan samma spänst, de kan lätt falla sönder och smakar ofta torrt och tråkigt. Men på Lysings verkar man alltså ha hittat en formel som funkar.

– Jag tror aldrig att vi hade lyckats så här bra om vi inte hade haft en unik produkt. Jag har haft kunder har ringt tillbaka och misstänkt att de har fått fel bröd. De tror inte att det kan vara glutenfritt. Men jag har kommit väldigt nära ett vanligt bröd, säger Anneli Johansson.

I dag är Lysings limpor dessutom trendiga.

– Det har blivit som en diet att äta glutenfritt. Men vårt mål har aldrig varit att baka ett hälsosamt bröd utan ett gott bröd. Bröd är ju jättegott. Bullar är gott, semlor är gott, surdegsbröd är gott. Det vill man kunna äta även om man är glutenintolerant, säger Anneli Johansson.

Glutenintolerant: en diagnos som ökar

I Sverige är i dag ungefär två av hundra personer glutenintoleranta.

Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom och kallas även celiaki.

De vanligaste symtomen hos barn är diarré och att barnet inte växer som det ska. Vuxna är ofta oförklarligt trötta och uppvisar lågt blodvärde.

Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver en livslång diet utan gluten.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om