Det är knappast ett sätt att rädda Boets skola på sikt, men upplevs ändå som ett välkommet tillskott till den rätt så tomma bygdeskolan. Boets skola har för närvarande 28 elever och kan rymma 70. Om allt går som planerat kommer 11 barn från asylsökande familjer att börja i skolan från och med den 20 januari.
Barnen kommer att börja i skolan den 20 januari, och beräknas gå där 14 dagar till 6 månader, berättar rektor Torbjörn Lindström.
Eftersom det handlar om flyktingar som ännu inte har fått asyltillstånd förväntas inte särskilt många att stanna. Det kan handla om endast 20 procent som får uppehållstillstånd, har han fått uppgift om.
Lärarresurserna kommer att lösas inom befintliga ramar. Utöver det kommer det att anställas en assistent på fem till sex timmar i veckan, berättar Torbjörn Lindström.
Barnen kommer att fördelas på de olika klasserna beroende på ålder. Till viss del kommer de även att gå i en särskild förberedelseklass. Barnen kommer bland annat från Kazakstan, Ryssland, Libyen och Iran.
Torbjörn Lindström ser ytterligare en fördel med arrangemanget. Barnen kommer att bussas ut från centralorten, och på så sätt kan den modellen utvärderas. Eventuellt kan det sedan bli aktuellt att även andra barn från centralorten kan fylla upp i bygdeskolorna i framtiden.
Även Magnus Ax, ordförande i Boets byalag, gillar den ovanliga lösningen, förutsatt att resurserna räcker för att ta hand om eleverna.
-- Det är lättare att ta hand om dem i en liten skola, och jag har upplevt att lärarna uppskattar idén. Det stärker skolan om elevantalet ökar. Och visar det sig att det fungerar att skjutsa ett visst antal barn till bygdeskolan så kan man tänka så inte bara när det gäller flyktingar.
En nackdel kan dock vara att asylbarnen inte får några skolkompisar i sin närmiljö. Däremot har de ju alltid varandra, resonerar han.