Varje år utses ett nötköttsföretag i länet av LRF Östergötland och Östra nötköttsproducenterna. Tanken är att företaget ska vara en förebild för andra.
- Det är jättekul att få uppskattning för det man gör dagligdags, säger Greger Jonsson som får priset tillsammans med sin bror Göran.
Tema köttrasdjurI år har temat varit köttrasdjur, bruksbesättningar där djuren föds upp och håller betesmarkerna öppna, berättar Margareta Dahlberg från Östra nötproducenterna.
Vid Tjurtorp produceras kravgodkänt kött av högsta kvalitet, enligt prismotiveringen. Naturbetena, som omfattar högklassade ängsmarker och ekhagar, sköts exemplariskt av de 160 dikorna, deras kalvar och ungdjur.
Djurens välfärdBröderna månar mycket om djurens välfärd. Redan nu har de tagit emot många besök från lantbrukare intresserade av den nybyggda ladugårdens speciella lösning med både liggbås och ströbäddar.
- Vi försöker få ut det bästa av bägge. Det är lite annorlunda, säger Greger Jonsson.
Greger och Göran har ett stort engagemang för svenskt nötkött och deltar i en utvecklingsgrupp för ekologiska nötköttsproducenter.
Öppet landskapVallodling och betesdjur håller landskapet öppet. Igenväxning förhindras, vilket gynnar mångfalden av örter och insektsfauna.
Bröderna odlar ekologiskt av flera skäl, främst för att konceptet passar dem eftersom de har möjlighet till stora arealer vallodling.
Priset delas ut i mars.