Det är en flera år gammal tanke att bygga ut och utveckla marken vid norra avfarten till ett logistikområde – ett industriområde med strategisk placering. Ett par tusen lastbilar stannar varje dygn vid Östgötaporten och Rasta och området på norra sidan av motorvägsknuten kallas nu för Företagspark E4 Ödeshög.
– Det var förra kommunalrådet Magnus Oscarsson som kom med idén att man skulle använda berget till att skapa fyllnads- och byggmassor till kommande utbyggnader, berättar kommunens tekniske chef Emil Wissman.
Kommunen har sålt tomten på cirka 10 000 kvadrat till Skattegårdens handelshus ägare Nicklas Bengtsson för utbyggnad av hans verksamhet. I avtalet ingick att kommunen skulle ta bort berget och plana ut marken så att den lämpar sig för att bygga lager och mer butiksyta på.
Det är Befab i Mjölby som fått uppdraget att göra grus av berg och de har i sin tur anlitat Almquists Bergsprängning, en annan Mjölbyfirma.
Det är ett tidskrävande och mödosamt arbete. Det kan inte bli några stora salvor. Alldeles intill ligger byggnader som man förstås inte vill skada. Dessutom är berget svårsprängt, berättar arbetsledaren Mattias Lindvall på Befab.
– Det är ett hårt och segt och benigt berg, säger han och kisar upp mot berget i vintersolen.
Uppe på toppen av den blottlagda bergknallen står Johan Almquist och trycker ner dynamitgubbar i borrhålen. Strax intill täcker en grävmaskinist berget med sprängmattor som ser ut att vara gjorda av hoptråcklade gamla lastbilsdäck. Alldeles snart ska ännu en salva skjutas. Vi får flytta oss lite.
– Det är svårtladdat för berget har mycket natursprickor, berättar sprängaren Johans Almquist.
Så jobbet går lite saktare än man trodde. Längst upp på berget av sprängsten – vissa block är flera meter stora – står en maskin och knackar blocken till mindre bitar som en lastare kan mata stenkrossen med. Med ett öronbedövande oväsen tuggar det cirka 40 meter långa krossverket i sig stenbumlingarna och spottar ut grus i den andra änden.
– Det blir olika storlekar, från 0–150 millimeter som kallas förstärkning, bärlager som är 0–32 och singel eller väggrus som är upp till 18 millimeter, förklarar Mattias Lindvall.
Gruset använder kommunen eller säljer och det verkar vara stor efterfrågan, att döma av trafiken av lastbilar och traktorvagnar som fylls på från bergen av grus.
– Det är både ekonomiskt och miljömässigt bra att ha lokalt producerade fyllnadsmassor i stället för att frakta hit dem, säger Emil Wissman.