"Bortsprängningen av bergmassor vid Skattegården blev 3,3 miljoner kronor dyrare än vad som var uppgjort i kontrakt med entreprenören", skriver Charles Eriksson och kräver i en inlaga att en auktoriserad revisor ska få titta närmare på avtalen i upphandlingen.
Han menar även att rapporten från förvaltningen är otillräcklig och inte tillräckligt bra förklarar varför 80 000 ton sprängsten, som kommunen låtit en entreprenör krossa till grus, givit ett så stort underskott.
Emil Wissman är kommunens tekniske chef. Han bekräftar att projektet blivit dyrare än beräknat men menar att han i sin rapport till kommunstyrelsen, där även Charles Eriksson sitter med, redovisat orsakerna till detta.
Det finns en flera år lång historia bakom projektet.
– Bakgrunden är att kommunen sålde fastigheten till fastighetsägaren intill, med ett tillägg i avtalet att säljaren inom fem år skulle lämna en byggbar yta. Berget skulle krossas och användas dels till kommunens egna byggprojekt, dels säljas på marknaden, säger Emil Wissman.
Anbud togs in för sprängningsarbetet men att få ett helt och hållet fast pris är inte möjligt, menar Wissman. Det finns alltid reservationer för hur berget ser ut inuti.
Det visade sig vara mer svårsprängt än väntat, och eftersom det ligger byggnader strax intill var man tvingade att "försiktighetsspränga", med många små laddningar, vilket ytterligare fördyrar arbetet.
– Massorna har haft en stor åtgång. Huvuddelen har kommunen själva använt, bland annat till återvinningsstationen i Orrnäs. Men även lokala företagare har tagit del av sprängstenen, säger Emil Wissman.
En del av sprängstenen har används alldeles intill där ett logistikområde växer fram.
Emil Wissman menar att kommunen har haft minskade kostnader på annat håll som delvis uppväger fördyringen av själva bergkrossen. Bland annat har man fått minskat transportkostnader. Enligt honom rör det sig om cirka 2 miljoner i lägre kostnader.
– Bergmassorna har fått lokal användning, både för kommunen och för det privata näringslivet. Man måste också räkna in helheten med det växande logistikområdet Backasand, menar han.